Flera Lerumsbor i mångmiljonhärva

LERUM

Det är flera Lerumsbor som misstänks vara delaktiga i en mångmiljonhärva som just nu utreds av polisen. Lerumsborna har fått en mindre summa pengar för att ta lån på upp emot miljonbelopp och sedan anmäla att deras identitet har kapats.

Totalt är det 30 personer, varav flera bor i Lerums kommun, som har tagit lån.
– Lerumsborna har blivit kontaktade av personer som har berättat om ett, som de säger, enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar. Det kallas friendly freud och går ut på att personen ska ta lån på en större summa pengar, det kan vara några hundra tusen eller en miljon eller två, sedan ska de anmäla att deras identitet har blivit kapad. För detta får den som tar lånet en summa på cirka 30 000 kronor, säger kammaråklagare Johan Udén.
Därefter har andra personer tagit ut pengarna i andra länder, som till exempel Monaco.
– De har nog trott att de har begått det perfekta brottet, att det inte finns någon risk med det här. Men nu har de förstått att det inte var riskfritt. De är misstänkta för att ha begått bedrägeri och har dessutom kvar en stor skuld, för lånet ska ju betalas tillbaka, fortsätter Johan Udén.
Totalt handlar det om 20-25 miljoner kronor.

En 28-årig man från Lerum har nyligen häktats för inblandning i härvan, han är en av dem som har tagit ett lån och är nu misstänkt för att ha begått grovt bedrägeri. Han nekar dock till att ha begått något brott.
Varför häktades han?
– För att han inte ska försvåra utredningen, svarar åklagare Johan Udén.
Nästa vecka ska han besluta om han ska lämna in ett åtal, begära förlängd åtalstid eller om häktningen ska hävas.
– Oavsett vad jag beslutar nu kommer arbetet med utredningen att fortsätta. Det här kommer att leda till ett åtal, det är bara en fråga om när, slår Johan Udén fast.
Enligt åklagaren verkar det inte som att de som ligger bakom bedrägeriet kommer från Lerum, utan det är de som är längre ner i kedjan som kommer härifrån.
Härvan uppdagades när en man återvände till Sverige med flyget och hade med sig 50 000 euro i kontanter. Tullen fattade misstanke och det startades en utredning som snart ledde till att brottsligheten uppdagades. Mannen greps och häktades misstänkt för grovt penningtvättbrott. Den mannen kommer från Uppsala och det är flera andra i ligan som också kommer därifrån, därför utreds en del av brottsligheten i Uppsala.

  • Carina Svensson