Foto: Carina Svensson
Utmaningar. Sonja gillar att utmana sig själv. Ett av hennes stora intressen är att sticka, och det får inte vara för enkla mönster.
Foto: Carina Svensson
Utmaningar. Sonja gillar att utmana sig själv. Ett av hennes stora intressen är att sticka, och det får inte vara för enkla mönster.

Gillar spänning – i både fiktion och verklighet

Lerum

Sonja Jonsson antar gärna en utmaning och gillar spänning i både litteratur och verklighet. Hon är gravt synskadad sedan födseln, men det har inte hindrat henne från särskilt mycket.

När Sonja var liten bodde familjen i Sundsvall. Hon hade en bra uppväxt i en kärleksfull familj med en mamma som arbetade som frisör och en pappa som var fabriksarbetare.

– Pappa kunde ta ner månen till mig, säger hon med ett leende och fortsätter:

– Mina lekkamrater bestod mest av pojkar, och vi hade oftast jätteroligt. Men ibland kunde det hända att de bara lämnade mig och gick hem, då fick jag ta mig hem själv. Det var inte ett så stort probem, där vi bodde var det inte särskilt mycket trafik.

När Sonja var sju år var det dags att börja skolan. Med sitt handikapp fick hon inte gå i en vanlig skolan på hemorten. Istället skickades hon till en internatskola i Solna.

– Det var hemskt, jag tyckte inte om det. Jag ville bara hem, säger hon med emfas och fortsätter:

– Jäkla skitskola.

Sonjas mamma ringde varje vecka. Det blev väldigt långa samtal eftersom Sonja inte ville lägga på.

Studerade vidare

Hon gick på internatskolan hela grundskoletiden.

– Jag och några klasskamrater fick gå kvar ett år längre än de andra. Rektorn sa att vi inte skulle klara högre studier, fnyser hon.

Och hon visade honom att han hade fel. När hon hade gått ut sjunde klass läste Sonja först åttonde och nionde klass och sedan sökte hon in på Göteborgs Universitet. Hon har läst totalt 160 universitetspoäng, vilket motsvarade fyra år. Ämnena var bland annat engelska och nordiska språk samt pedagogik.

Hon valde att studera vidare trots att hon inte kom från en akademikerfamilj.

– Jag vet inte riktigt varför. Min tanke var först att jag ville bli lärare, men sedan studerade jag inriktningen yrkesinriktad rehabilitering.

I yrkeslivet arbetade Sonja först med yrkesinriktad rehabilitering och sedan på den vanliga arbetsförmedlingen.

Även om synskadan är ett hinder så låter hon sig inte hindras.

– Jag lagar mat, bakar och gör hushållssysslor, konstaterar hon.

Har hjälp

En ledsagare kommer en gång i veckan och denna hjälper henne bland annat med att handla.

Har du saknat att kunna se?

– Ja det har man väl gjort.

Är dina andra sinnen skärptare än andras?

– Det vet jag inte, jag har varit synskadad hela livet så jag har inget annat att jämföra med.

Finns det någon fördel med att vara synskadad?

– Nej, det kan det väl inte finnas.

Sonja har alltid tyckt om böcker, först var det någon av föräldrarna som läste för henne och sedan blev det mestadels ljudböcker.

– Jag har alltid tyckt om hemska berättelser, spänningsromaner. Stephen King är en författare som jag gillar, just nu läser jag Doktor sömn.

Utmanar sig

Stickning är ett annat stort intresse. Hon är med i en stickgrupp för synskadade som träffas en gång i veckan. Just nu stickar hon en tröja, i ett intrikat mönster.

Varför så mycket mönster?

– För att det är roligt. Det ska inte vara för lätt, då kan det kvitta, svarar hon med ett skratt.

Att resa är en annan favoritsyssla.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Jag har många, till exempel Malaysia, Sri Lanka, Egypten, Bali, Indien och Mexiko.

Någon gång har folk frågat varför hon reser, om hon verkligen får ut något av det.

– Varför skulle jag inte få det? undrar hon retoriskt och fortsätter:

– Ibland har vi rest med synskadades riksförbund, och då brukar det vara med någon som beskriver det som syns i omgivningen. Ibland har vi åkt själva med vänner och då är det någon i sällskapet som berättar hur det ser ut. Sedan går det att lyssna och känna på saker.

– Jag har alltid haft en längtan efter att komma bort och träffa människor från andra kulturer och få veta hur det är i andra länder.

Det är inte bara i böckernas värld som spänning lockar. Hon berättar med stark inlevelse om resor till det forna östeuropa.

– Där kunde man växla svart, det var roligt. Vi hade bra kontakt med en i personalen på en nattklubb i Prag, och med honom växlade vi pengar i en servett.

– Innan vi skulle åka hem gav min man honom kassetter med popmusik.

Starka upplevelser

Något annat som får henne att berätta engagerat är en båtresa på Nilen och att röd flagg inte hindrar henne från att bada.

– Egentligen får man inte bada när det är röd flagg men det gjorde jag ändå. Jag var nära strandkanten men det var ändå så att vågorna slog undan benen på mig så att jag ramlade. Men det var bara att resa sig igen. Det var en stark och härlig upplevelse.

veckansluncher