Lerums gymnasium
Techies. Teknikelever i årskurs 1 på Lerums gymnasium besöker Navet i Borås.

Gymnasium får eftertraktad utmärkelse

Lerum

Nu är Lerums gymnasium certifierat som Teknikcollege, efter en noggrann process. Det innebär att undervisningen på teknikprogrammet från och med i höst är mer anpassad till arbetsmarknaden.

Utnämningen Teknikcollege har tagits fram nationellt av Industrirådet som ett sätt att garantera kvaliteten på utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå. Ett flertal gymnasieskolor som tillhör GR, Göteborgsregionen, är redan certifierade och Lerums gymnasium anpassas nu mot teknik-och industriföretag i regionen.

Gedigen process

Christina Söderman är rektor på Lerums gymnasium och hon är glad över att certifieringen nu är klar.

– Det har varit en ganska lång process. Medlemmar från Industrirådet kom ner från Stockholm och spenderade en heldag hos oss och träffade skolledning, elever, politiker och samverkande företag i kommunen, säger hon.

Skolledningen på Lerums gymnasium påbörjade ansökningsprocessen för certifieringen redan 2015 och kontaktade möjliga samarbetspartners i kommunen. Certifieringen innebär ett tätare samarbete mellan skolan och de berörda parterna och kommunen.

– Vi hörde av oss till företag som kunde ta emot våra elever på olika sätt, till exempel erbjuda studiebesök, projektarbete, praktikplats eller nåt liknande, säger Christina Söderman.

Ansökningen går till på följande vis. Skolan måste uppfylla tio kriterier innan den kan lämna in en ansökan. Det handlar bland annat om att kunna säkerställa kvaliteten så att gymnasieprogrammen motsvarar de kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden.

– Ett sätt för oss är att ha en teknisk profil på utbildningarna, det är en lokal styrgrupp som ser till att samverkan mellan Teknikprogrammet på Lerums gymnasium och företagen funkar som den ska, så att vi förstår vilken kompetens de söker.

I fjol blev Lerums gymnasium godkända på samtliga punkter men fick också en komplettering. Det gällde en svetsutbildning, som skolan nu kan erbjuda via ett samarbete med vuxenutbildningen i Alingsås.

Startar i höst

Den nya certifieringen drar igång i höst och teknik- eleverna kommer att varva ordinarie undervisning med inslag av studiedagar, projektarbeten och praktik som är direkt kopplade till företagen gymnasiet nu samarbetar med.

Vilka företag samarbetar ni med i höst?

– Ett i Stenkullen som är världsledande på att anpassa bilar utifrån olika funktionshinder. Det är mycket datoriserat och logistik, det är klockrent för våra elever. Ett annat sysslar med matdistribution, det kan vara olika tillverkningsprocesser, webbsidor-programmering, datorer som ska programmeras och så vidare, säger Christina Söderman.

Ett annat kriterium för certifieringen rör arbetsmiljön i skolan. Hur jobbar ni där?

Våra elever har egna datorer, det är vi stolta över. Så har vi bra lokaler och modern utrustning, 3D-printer och programvara som CAD som de kan jobba i.