Engagerade. Christopher Lundberg, projektledare, och Petra Järevik, en av dem som har anmält sig.

Hoppas att fler liv ska räddas

Kommunen

Den som drabbas av ett hjärtstopp kan ha större chans att överleva tack vara appen sms-livräddarna.
Projektledaren Christopher Lundberg uppmanar alla som har gått en utbildning i hjärt- och lungräddning de senaste tre åren att anmäla sig.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Att omedelbart starta hjärtlungräddning och dessutom minska tiden till behandling med hjärtstartare är de viktigaste faktorerna för överlevnad.

– Om man kommer i- gång med HLR (hjärt- och lungräddning) inom tre minuter efter att hjärtat slutar slå ökar chansen att överleva med 70 procent. Det är klart att det är oerhört viktigt att så många som möjligt lär sig HLR och gärna också anmäler sig i registret, säger Gråbobon Christopher Lundberg, ambulanssjukvårdare och projektledare för sms-livräddarna i Västra Götalandsregionen.

Registret han pratar om är sms-livräddarna, en applikation i mobiltelefonen. Det går till så att när någon ringer 112 och larmpersonalen konstaterar att det är ett misstänkt hjärtstopp larmas ambulans, räddningstjänst och numera även sms-livräddarna. Sedan går ett automatiskt sms ut till dem som befinner sig maximalt någon kilometer från den sjuka och som har anmält sig som kunnig i hjärt- och lungräddning. Meddelandet går endast till personer som befinner sig i närområdet av den sjuka, mobilens GPS känner av vilka telefoner som är aktuella. Den HLR-kunniga får sedan ett sms där hen kan välja att komma direkt och påbörja hjärt- och lungräddning eller att först hämta en hjärtstartare. Det går naturligtvis även att välja att inte komma alls.

Vill bli fler

Hittills har cirka 4 000 livräddare anmält sig i regionen. Målet är att det ska bli fler.

– Antalet ökar kontinuerligt och vi vill att så många som möjligt ska anmäla sig, säger Christopher Lundberg och fortsätter:

– I glesbygden saknas det livräddare och där är de särskilt viktiga. Det kan ta tid innan ambulans kommer fram till en ort som exempelvis Sjövik och då kan sms-livräddarna vara oerhört betydelsefulla.

Hur kommer det sig att du valde att börja arbeta i projektet?

– Hjärtstopp är ett intressant ämne, som jag brinner för. Det är något som kan drabba oss alla, både oss själva och våra anhöriga. Och det går att göra skillnad.

Han uppmanar även alla som har en hjärtstartare att anmäla detta på hjärtstartarregistret.

Projektet avslutas i maj 2018. Innan dess ska en utvärdering göras. Det är Karolinska institutet som äger projektet och som kommer att genomföra forskningen. Förhoppningen är att projektet därefter ska permanentas.

Antal livräddare per kommundel förra torsdagen vid 16-tiden: Lerum: 30, Gråbo: 4, Floda: 10, Stenkullen: 2, Sjövik: 0 och Tollered: 5.

En av dem som har anmält sig som sms-livräddade är Petra Järevik, som arbetar på Endorfin i Stenkullen:

– Jag gjorde det för att jag kan utföra HLR, och jag kan även använda hjärtstartare. För mig är det en självklarhet, det är jättebra att den här möjligheten finns.

Hon har inte behövt använda sin kunskap i skarpt läge men har hållit i flera utbildningar i hjärt- och lungräddning för övrig personal på gymmet.