EN AV ALL GUBBAR. Jörgen Mörnbäck har många gubbar i sin ryggsäck. Nu har imitatören flyttat tillbaka till Lerum.

Jörgen Mörnbäck på hemmaplan

Lerum

Han har fått folk att skratta i 36 års tid, men bakom den skojfriska uppsynen finns också en djupare sida.
Pianisten och imitatören Jörgen Mörnbäck startade sin karriär som adept hos mästaren Bosse Parnevik när han var i 25-årsåldern.
Idag är Jörgens kännetecken de blixtsnabba bytena mellan olika personer.

Första gången Jörgen Mörnbäck hörde en imitatör var han åtta år gammal. På en skiva pratade Charlie Norman, fast egentligen var det Bosse Parnevik. Den unge pojken blev minst sagt imponerad.

– Det slog mig vad rösten kan åstadkomma. Genom att ändra den kunde jag få människor att säga saker som de egentligen inte skulle ha sagt. Efter den insikten började jag själv leka med rösten.

Den första figur som Jörgen gjorde var Povel Ramel. Genom några enkla ansiktsdrag, han använder sällan masker, blir han otroligt lik herr Ramel.

– Att imitera någon är som att ta deras själ i sin hand. Det gäller att visa respekt, konstaterar han.

Är en känslomänniska

När Jörgen gör sina gubbar säger han att det är viktigt att förstå och känna hur den personen känner. Det krävs mycket disciplin och är ett hantverk som tar tid.

– Jag är en känslomänniska och har lätt att sätta mig in i andras känslor. För mig handlar det inte om att öva in den rätta mimiken, för den kommer av sig själv, bara jag förstått den personen jag vill imitera.

Och nog har Jörgen Mörnbäck fått publiken att vika sig av skratt vid en mängd tillfällen, för han är både duktig och rolig.

Jörgen och hans familj flyttade till Lerum när han var nio år. Redan då hade hans mamma köpt ett piano från ett arv efter sin pappa och Jörgen hade börjat spela bland annat för pianopedagogen Harald Thunberg.

– Han lärde mig att öva skalor, men som jag minns det har jag alltid kunnat spela piano.

Några år under 70-talet spelade Jörgen även fotboll i LIS, men säger att han absolut inte var någon talang. Han avslöjar dock att han avgjorde en B-match, som gjorde att laget gick upp en serie.

– Vi spelade mot Kortedala och tränaren gjorde ett begåvat schackdrag, då han satte in mig. De andra skakade mest på huvudena, men jag lyckades sätta två mål.

– Jag är Elfsborgare, ett jättefan, faktisk. Jag blir lite hetlevrad när jag tittar på deras matcher och hejar på och lever mig in i spelet.

Jörgen gick treårig ekonomisk linje på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. En tid han minns som tråkig. Han tyckte helt enkelt inte om att sitta still.

Det var på skolan som han först stod på scenen och sedan följde flera år av privat spex och under fyra år var han även med i Lerumsrevyn. Efter lumpen och några år som chaufför och på Handelsbanken tyckte han det var dags att ta nästa steg i karriären och ringde upp Bosse Parnevik.

– Då hade jag praktiserat ett halvår hos skådespelaren Roland Stenström, som betytt väldigt mycket för mig. Vi spelade barnteater och jag hade fått stå framför en ung, men kräsen publik.

Kallades Kronprinsen

Efter samtalet med Parnevik åkte Jörgen till Stockholm och så började den långa vägen mot karriären. Målet var att bli en duktig imitatör, vilket han också blev. Under en höst turnérade Jörgen vid Parneviks sida och i pressen började Lerumsgrabben att kallas ”Kronprinsen”. Jörgen lyssnade och lärde och vid varje föreställning fick han själv stå dryga fem minuter på scenen.

– Parnevik trodde på mig redan från början och konstaterade flera gånger att jag hade talang.

– Han har betytt väldigt mycket för mig, men det har även Povel Ramel gjort.

I början av 90-talet fick Jörgen uppträda på en fest för Povel Ramels ensemble från revyn Knäpp igen.

– När jag var klar ställde Povel och Gunwer Bergkvist sig upp och applåderade. Det var stort. Jag som lyssnat på dem sen jag var liten.

Hundratals gubbar

Efter turnén med Bosse Parnevik har Jörgen under många år varit flitigt hyllad i tv och haft en mängd krog- och teatershower. Han har också medverkat i flera radioprogram med sina hundratals gubbar. Bland annat i Salva, som gick i P3. Där fick han breda ut sig under ett par år och tillsammans med bisittaren Stefan Livh skapade Jörgen många roliga sketcher. Eftersom han imiterar flera personer samtidigt lät det som det var en mängd människor i studion.

Jörgen Mörnbäck är inte bara imitatören som får andra att skratta utan även en skicklig musiker. Han berättar att han tycker mycket om jazz, blues och swing, men att hans största intresse ändå är människor.

– Det är viktigt att kunna se över scenkanten och nå fram till människorna, konstaterar han

Sedan tre år bor Jörgen åter i sitt föräldrahem i Lerum hos sin pappa, som blev änkeman i maj och hjälper honom att ta hand om huset.

– Mamma var dålig de sista åren av sitt liv, så jag beslutade mig för att flytta in hos dem, för att hjälpa till.

Svårt beslut

– Det var inget lätt beslut och jag funderade på det ett bra tag. Hade jag haft familj hade det aldrig fungerat, men jag ville göra detta för dem.

Jörgen Mörnbäck avslöjar att han inte är så förtjust i att resa, även om han har gjort det en del. Han säger att han helt enkelt inte får ut så mycket av det och han är verkligen inte intresserad av att titta på gamla ruiner eller byggnader.

– Jag minns när jag var 15 år och skulle bila i Europa med mina föräldrar och lillebror och jag redan på utresan med Sessanlinjen frågade när vi skulle åka hem. Efter den semestern stannade jag hemma själv.
– Jag är egentligen en tråkig person. Tråkig är kanske för mycket sagt, men jag är inte så företagsam.

Säger mannen som under 36 år hittat på en mängd roliga sketcher med sina hundratalet gubbar och som under många år setts i tv och hörts på radion. Lite företagsam är han allt, den gode Jörgen Mörnbäck.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det