• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  BROKIGA KARAKTÄRER. Ensemblen består av en färgsprakande kompott, med allt från ostbågar till papegojor.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  NYA KOLLEGOR. Jessica Gustavsson och Filip S. Bergqvist tycker att samarbetet har funkat jättebra.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  DYNAMISK DUO. Regissörerna Håkan Klamas och L Per E Pettersson har slagit sig samman för 2018 års upplaga av Lerumsrevyn.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  REPETITIONER. Felicia Larsson (papegojan) och Sanna Klarin (kossan) är två av tre debutanter i årets revy.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  SPETSAR ÖRONEN. Det gäller att hålla fokus under repetitionerna.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  VETERANER. Annette Gemberg och Jessica Gustavsson är två av skådespelarna som varit med längst i revysällskapet.

Lerumsrevyn är tillbaka

Lerum

Efter ett uppehåll under 2017 är nu repetitionerna för 2018 års upplaga av Lerumsrevyn i full gång på Dergårdsteatern. På fredag är det urpremiär för revyn ”Alla ska gå!”

Stämningen på scenen är glädjefylld och det riktigt känns hur luften vibrerar av förhoppning och förväntan när skådespelarna repeterar inför 41:a upplagan av Lerumsrevyn. En av två regissörer, Håkan Klamas, beskriver det som en nystart men samtidigt som back to basics:

– Det var ju lite spretigt några år där då det hyrdes in professionella aktörer men nu har vi gått tillbaka till föreningens medlemmar, som både står på scenen och hjälper till bakom kulisserna.

Startade teatersällskap

För Håkan Klamas är det fjärde gången som han sätter upp en revy för föreningen, medan det är första gången för regissörkollegan L Per E Pettersson, som startade ett teatersällskap tillsammans med Håkan och revysällskapets ordförande, Anders Johansson, redan 1983.

– I våras ringde Anders oss och bad oss hoppa på tåget för nystarten 2018, och det ville vi såklart, säger Per Pettersson.

Under våren hade regissörduon en audition vilket resulterade i att tre nya unga Lerumsbaserade skådespelare anslöt sig till revysällskapet.

– En blandning av gammalt och nytt brukar vara det bästa enligt min erfarenhet efter att ha satt ihop ensembler till andra föreställningar, säger Klamas.

Årets revy beskriver Per Pettersson som en positiv, färgglad och klassisk revy med avstamp i Lerum.

– Mycket är allmängiltig humor men som Lerumsbo kommer man såklart känna igen sig i aktuella händelser.

Kända lokalbor

Några kända lokalbor som gestaltas i revyn än kommunalråd Dennis Jeryd (S), och före detta moderata oppositionsrådet Henrik Ripa.

– Om folk undrar vart han har tagit vägen de senaste åren så har vi svaret på det, det kommer i akt två, säger Per Pettersson.

Vidare är några av ämnena som belyses den bekymmersamma sophanteringen, samt diverse byggprojekt. Men speciellt elaka, det tycker varken Pettersson eller Klamas att de varit.

– Vi är förhållandevis snälla, mjuk satir skulle vi kunna kalla det, säger de i kör.

När det kommer till karaktärerna så har skådespelarna fått ganska fria händer.

– Vi har inte gett dem någon färdig karaktärsmall utan vi har jobbat fram det tillsammans, sedan får vi såklart sätta stoppa när karaktärerna blir alltför skruvade, säger Klamas och skrattar.

Och att få jobba i den nya konstellationen tycker både teaterräven Jessica Gustavsson, som spelar sin 17:e revy, och debutanten Filip S. Bergqvist, har varit både lärorikt och roligt.

– Det har varit en väldigt bra erfarenhet, jag lär mig mycket och har fått lära känna många härliga människor, säger 20-åriga Filip S. Bergqvist, och fortsätter:

– Även om det är så pass många år mellan oss i ensemblen så har det funkat oerhört bra och jag tycker att vi alla har väldigt lik humor.

– Jag har faktiskt inte tänkt på att det är så många år mellan oss men jag skulle ju kunna vara din mor, säger Jessica Gustavsson och skrattar.

Hon berättar vidare att en stor skillnad mellan Lerumsrevyn nu och då är att de var ett mycket större revysällskap förr i tiden:

– Vi var säkert 30 personer om inte mer. Vi hade personer som sydde och byggde, en balett hade vi också.

– Så ja, det var lite fler folk än nu, men det har givetvis varit jättekul att få in nytt folk och nu är vi på banan igen och blickar framåt, säger Jessica Gustavsson.

Lerumsrevyn ”Alla ska gå!” har premiär fredag den 5 januari.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher