Miljövänlig fotbollsplan: Blä

Debatt

Många kommer säkert tycka att undertecknad tar upp en trivial, smal sak som intresserar ett fåtal personer i en mindre del av kommunen. Men jag så fruktansvärt irriterad över hur våra skattepengar ibland används.
Jag har två killar i början av tonåren som båda älskar fotboll och som spelar i Lerums IS. Deras hemmaplan är vanligtvis Rydsbergsplan som nyligen rustats upp för nio miljoner (rätta mig om jag har fel). Man bestämde sig denna gång för att använda ett miljövänligt material (kokosfibrer), vilket såklart är en god tanke som ingen kan protestera emot.

Dock blev denna satsning rena bottennappet. Planen fungerar fortfarande inte bra efter över två månaders ”inkörning”, vilket man menade skulle behövas för att materialet ska sätta sig. Istället får vi föräldrar hem ungdomar med bruna kokosfibrer över hela kroppen som är mycket svåra att tvätta bort ur kläderna. Nickar man en boll så skvätter detta ”bös” upp i ögonen. Planen är dyblöt vintertid, om det inte är minusgrader för då är den frusen och stenhård… Mina killar pratar ofta om hur dålig planen blivit och hur blöt och smutsig man blir.
När sommaren kommer, och det någon gång skulle bli soligt och torrt i någon vecka, så befarar man att detta kokos-bös istället kommer att bli så torrt att det dammar och yr runt. Med andra ord, det verkar inte som om denna satsning har gett något positivt överhuvudtaget.

Vi har fått information genom Lerums IS om hur detta nya material fungerar och varför det beter sig som det gör. Men vad hjälper det när det troligen inte kommer att bli bättre. Vi har alltså satsat nio miljoner kronor av våra skattepengar på ett experiment som uppenbarligen inte fungerar. Och även om jag är för ett miljövänligt jordklot så måste väl ändå funktion gå före miljövision? Vill kommunen att barnen spela fotboll så ska det ju finnas väl fungerande platser att göra detta på så att barnen kan utvecklas och njuta av spelet utan att få kokos-fibrer i ögonen.
Det vore väldigt synd om man gjorde samma misstag med Aspevallen som nu ska rustas upp för ännu fler miljoner. Jag tvivlar på att våra junior/seniorlag/A-lag, som har Aspevallen som hemma plan, kommer att acceptera ett så dåligt spelunderlag. Hur har man tänkt sig framtiden för Lerums fotbollslag egentligen?

Arg mamma utan tvättmaskin hemma…