Emil Beckman/Rydbergsskolan
Lapparna togs ner. Emil Beckman uppger att han lurades av sajten som såg seriös ut vid första anblick.
Emil Beckman/Rydbergsskolan
Lapparna togs ner. Emil Beckman uppger att han lurades av sajten som såg seriös ut vid första anblick.

Nazistiskt quiz spreds på skolor

Lerum

Det var på måndagsmorgonen då personalen på Rydbergsskolan möttes av uppklistrade lappar när de kom till jobbet. Det visade sig vara antisemitisk propaganda.

Sveriges radio var först med att berätta om materialet som spridits på flera skolor i kommunen. Budskapet på lapparna hänvisade till ett test om förintelsen. ”Se hit! Testa dina förintelsekunskaper”, stod det på lapparna och en adress till en testets hemsida.

Testet online är utformat så att den som svarar ja på etablerade uppfattningar om förintelsen har fel. Testet är ett försök att slå hål på vad som enligt upphovsmakarna är myter och osanningar om andra världskriget. Emil Beckman, rektor på Rydbergsskolan, antog först att det rörde sig om en antirasistisk kampanj.

– När jag sedan gick in på sajten var det tydligt att det handlade om nazistisk propaganda, säger han.

Skolan har en policy kring affischering och material som sätts upp måste ha blivit godkänt av skolledningen. Därför plockades propagandan ner. Emil Beckman tror inte att det är elever på skolan som ligger bakom affischeringen eftersom måndagen var studiedag.

– Tanken måste ha varit att propagandan skulle nå eleverna, och så blev det inte nu.

Skolledningen har ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom spridningen av materialet men enligt Sveriges radio har hemsidan med det interaktiva testet kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Personalen på Rydbergsskolan har efter händelsen tagit tillfället i akt att ta upp frågor som rör kritisk tänkande, källkritik och andra världskriget med eleverna.

– Vi har också skrivit ett mail till föräldrarna där vi berättade om vad som hänt och där vi uppmanar att prata om förintelsen hemma, säger rektor Emil Beckman.

veckansluncher