Pensionärerna har fått 1 100 kronor mer i plånboken

lt-debatt

Du som med slit och arbete byggt vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. Sveriges två miljoner pensionärer och de 7 500 pensionärer som finns i Lerums kommun förtjänar trygghet. Därför har regeringen tydligt prioriterat att satsa på pensionärers ekonomi. Sveriges pensionärer kommer i genomsnitt ha fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad, eller nästan 14 000 kronor mer per år, jämfört med när den borgerliga regeringen satt vid makten. Det är ett konkret resultat av socialdemokratisk politik med satsningar på vanligt folk och ett samhälle som håller ihop.
Sedan vi tog över regeringsmakten har Moderaternas underskott vänts till överskott i statens finanser.  Över 200 000 fler har i dag ett jobb att gå till. Vi har lagt om riktningen för Sverige; i stället för ofinansierade skattesänkningar och nedskärningar investerar vi nu i välfärden för att utveckla den svenska modellen.
För oss är det självklart att dagens pensionärer förtjänar en pension som går att leva på. När du lämnar arbetslivet ska du inte straffbeskattas. Men en konsekvens av den förra regeringens skattesänkarexperiment – som de borgerliga partierna i dag talar väldigt tyst om – var att pension började beskattas hårdare än lön. Det är djupt orättvist och principiellt fel. Vi socialdemokrater har hela vägen varit tydliga med att pensionärsskatten ska avskaffas och nästa år får därför 1,5 miljoner pensionärer sänkt skatt. Vårt tydliga löfte är att senast år 2020 ska skatteklyftan vara helt borta.
De senaste åren har klyftorna i Sverige ökat snabbt och en grupp som halkat efter är de som har de lägsta pensionerna. Därför höjer vi bostadstillägget för knappt 300 000 pensionärer. Taket i bostadstillägget höjs för första gången på tio år. Det kommer göra stor skillnad för dem med minst marginaler. Ingen ska behöva känna en klump i magen för att betala hyran.
Att vi lagt om riktningen för Sverige, städat upp och fått ordning och reda i svensk ekonomi och dessutom gjort efterlängtade satsningar på äldre, det visar sig även i pensionärers plånböcker över hela landet. Sveriges pensionärer kommer i genomsnitt ha över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad jämfört med när vi tillträdde. Det är bra. Det är bra för pensionärernas trygghet. Det är bra för ett samhälle som håller ihop. Och framför allt är det någonting som den som är pensionär – du, din mamma, pappa, mormor eller farfar – helt enkelt har förtjänat.

  • Annika Strandhäll (S), Socialminister Dennis Jeryd (S), Kommunstyrelsens ordförande
veckansluncher