Flodas 2–2-skytt Daniel Jakobsson jagas av Lerums back Erik Pajnert och forwarden Joakim Fors.
Flodas 2–2-skytt Daniel Jakobsson jagas av Lerums back Erik Pajnert och forwarden Joakim Fors.

Ramstarka försvar dominerade oavgjort derby

lt-sport-innebandy

Seriens två starkaste försvar drabbade samman i division 1-derbyt mellan Floda IBK och FBC Lerum i lördags. Efter en avvaktande första period utan mål blev det intensivare, men det ganska chansfattiga mötet slutade 2-2 efter förlängning.

Både Floda och Lerum hade revansch att fordra inför säsongens andra derby. För hemmalaget gällde det att visa att förra omgångens bortaförlust, 0-4 mot Pixbo som är med i nerflyttningsstriden, var en tillfällighet.

– Vi floppade mot Pixbo. Det var trötta huvuden då, vi var inte med där i 60 minuter. Jag tror att fokus redan låg på mötet med Lerum, säger Flodatränaren Erik Enoksson.

FBC som kom från seger med 9-5 mot tabelltvåan Lidköping, var förloraren i höstens derby mellan de lokala rivalerna.  Båda är dessutom bland de sex lag som slåss om de fyra allsvenskt kvalplatserna.

– Vi har börjat bra i dom två första matcherna i januari, konstaterar Lerumstränaren Staffan Hjalmarsson.

 

En fullsatt Rydsbergshall, där stämningen var spänd inför nersläpp, fick se två lag som visserligen kunde tänka sig att göra mål, men framför allt var angelägna om att inte bjuda på ett dugg bakåt. När Lerum redan i slutet av första spelminuten fick chansen att spela fem mot fyra efter en Flodautvisning, var även denna episod präglad av försiktighet, och inga farligheter noterades.

Floda hade inför matchen släppt in minst mål av alla lag i serien, bara 48 stycken, och Lerum var på samma nivå, med 50 baklängesmål. Därför blev det rätt långa sekvenser med bollinnehav, avbrutna av försök till kvicka inspel avslut. Visst dök en och annan målchans upp. Lerums Pontus Persson prickade hjälmen på Robin Kulpakko i  Flodaburen,  och Mattias Ögren, Flodaback, sköt ett skott som gick via Oliwer Cedergrens axel ut i målribban.

 

I andra perioden blev spelet mindre avvaktande, men det var långt mellan chanserna. Dagens dittills största applåd kom när Lerums Vidar Tirén tappade klubban i en duell så den singlade över mot backkollegan Robin Strömberg, som skickligt fångade den i luften och skickade den tillbaka till lagkamratens näve.

Lerum föreföll sedan att ta över spelmässigt, ägde boll mycket, och ett första mål hängde i luften, Anton Rieden var närmast med en stolpträff. Men det blev lite överraskande Floda som 32.35 in i matchen kunde ta ledning med en vass attack, där Enis Medjedovic spelade fram centern Mattias Karlsson. Lerum kunde svara i ett anfall där kvickt passningsspel betydde mycket. Robin Strömberg vräkte sig fram på en boll från Joakim Fors, och lyckades kvittera med ett par minuter kvar till pausen. I slutminuten kämpade Floda till sig initiativet, men lyckades inte få till något farligare avslut.

– Vi gör mycket bra, men faller för andra gången den här säsongen in i deras tempo. I slutet av andra perioden kände vi att vi började luckra upp dom med hjälp av fart, säger Staffan Hjalmarsson.

 

I tredje perioden kämpades det hetsigare än någonsin i varje närkamp, och försvararna täckte skott framför båda målen. Joakim Fors sköt farligt och Simon Bjerthin var nära att lyckas få in returen för Lerum. Floda fick 55.18 Mattias Ögren utvisad för fasthållning, vilket Lerum snart utnyttjade när Erik Pajnert gjorde 1-2 på frislag, framspelad av lagkapten Richard Westman. Kanske ett segermål, då det var lite drygt fyra minuter kvar.

– Det var krig i sista perioden. Vi trodde att vi hade dom, när vi gjorde 2-1, säger Lerums tränare. Många hos oss gjorde det bra, kämpade och slet. Fors är alltid bra, Simme (Simon Bjerthin) och Sjölund Jurado jobbade fantastiskt.

Men Floda hittade inspiration i underläget och tog över initiativet. I en tät strid framför mål fick Daniel Jakobsson in utjämningsbollen, framspelad av pigge Victor Bood. Resten av perioden laddade lagen för förlängningen. Ingen ville blotta sig i ett förhastat anfall.

I förlängningen hade Lerum först några chanser, varpå Floda hade kommandot mot slutet. Men oavgjort stod sig tiden ut, och därmed var nog rättvisa skipad, även om båda lagen under matchen hade några chanser var, som mycket väl kunde ha resulterat.

Lerums lagkapten Richard Westman var nöjd med oavgjort.

– Det var två jäkligt starka försvar som möttes. Dom la sig i skyttegravarna och gjorde det riktigt bra, och vi gav inte bort alltför mycket tillfällen till kontringar den här gången. Jag tycker nog att vi kunde ha satt någon till av våra chanser, säger Richard, som själv missade nästan hela hösten på grund av en skada, och bara har fem seriematcher bakom sig hittills.

– Med två segrar och en oavgjord match i dom svåra januarimatcherna har vi satt upp oss bra inför mötena med lagen längre ner i tabellen.

Flodas tränare Erik Enoksson var nöjd med hur laget skötte defensiven, och anfallsspelet i slutfasen av matchen.

– Vi vann kriget kring kassen i slutet, även om vi inte lyckades få så många avslut. Kollektivet var bra, Enis (Medjedovic) är alltid en speciell spelare att ha i sådana här matcher, Fabian (Österman) och Daniel (Jakobsson) var duktiga och gjorde jobbet hela tiden.

Försvarens dominans visade sig i att två backar utsågs till matchens lirare av sekretariatet, Erik Pajnert i Lerum och Jesper Hallberg i Floda.

– Det var skönt att komma tillbaka genast efter bottennappet mot Pixbo. Jag tyckte det var god klass på derbyt, med två lag som ville mycket och som låg nära varandra i tabellen så att resultatet var viktigt. Vi hade bättre tryck framåt än dom i förlängningen, tycker Jesper.

Han gillar att det är tätt i toppen av tabellen.

– Det är ett riktigt getingbo och avgörandet kommer nog först i dom sista omgångarna.

Tabellfyran Floda spelar borta mot sjuan Sisjön på fredag, och trean  Lerum tar emot femman Mölndal på söndag.

  • Peter Welling
veckansluncher