• Foto: Daniel Elfvelin
  Övre raden från vänster: Clara Andersson, Emma Brydolf, Sara Berkling, Stella Alvstad, Ellinor Falck, Vanna Darrell, Karin Tebelius, Filippa Mellingsäter, Elin Hansson. Nedre raden från vänster: Elin Tegner, Ida Edvardsson Tobiasson, Ebba Frick, Felicia Karlsson, Filippa Thunell, Sofia Annerström, Alice Söndergaard, Hanna Wijk.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Elin Tegner.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Ellinor Falck.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Alice Söndergaard.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  I höstas började Lerums IS F03 med fysträning som hjälpt spelarna att

Segermaskin med stort driv

Årets idrottare

För ett år sedan blev Lerums IS F03 utsett till Årets juniorlag. När seniorer och ungdomar numera tampas om samma pris har konkurrensen hårdnat, men de framgångsrika LIS-tjejerna får återigen en utmärkelse – Årets lag 2017.

”Du får komma tillbaka igen när vi har vunnit guldet”. Så svarade tränaren Martin Karlsson förra året på frågan om hur det skulle gå i Gothia Cup 2017 efter två raka brons. Det blev inget guld, men väl ett brons till i världens största ungdomsturnering.

När LIS F03 summerar fjolåret kan laget räkna in inte mindre än tio pallplatser – varav sju guld – i olika cuper, samt en överlägsen seger i Göteborgs högsta serie. Vid flera tillfällen har man ställt upp i äldre åldersklasser, vilket både resulterat i turneringssegrar och en tredjeplats i futsal-SM. Efter varje vunnen pokal lottar tjejerna om vem som får ta med den hem, men när LT nu är på besök kommer spelare efter spelare till träningen med en pokal i handen och det är en gedigen samling.

– Man glömmer hur mycket vi har vunnit, för vi har verkligen vunnit mycket. Det är rätt sjukt nu när man ser alla pokaler, säger Alice Söndergaard.

– Det har varit ett framgångsrikt år, konstaterar lagkompisen Ellinor Falck.

LT:s utmärkelse Årets lag är ytterligare ett kvitto.

– Det känns helt fantastiskt att få priset för andra året i rad, det trodde vi inte. Det är väldigt motiverande att få ett sånt här pris och det finns många bra lag, speciellt nu när juniorer och seniorer slagits ihop, säger Ellinor.

– Och det är roligt att det är ett tjejlag som uppmärksammas, tjejfotboll lyfts inte fram på samma sätt som killfotboll, fortsätter hon.

Sänder signaler

Med lagets seriösa inställning och alla framgångar hoppas de kunna sända signaler både till LIS styrelse att satsa på tjejer och till yngre flicklag i klubben.

– Vi vill visa att det inte spelar någon roll om du är tjej eller kille, det går att spela bra fotboll ändå, säger Alice.

Vilken insats under 2017 rankar ni högst?

– Många säger Gothia eftersom det är en så stor cup, men jag tycker vinsten i Bergen. Där mötte vi bara utländska lag och det var nytt för oss, säger Alice.

Det var i augusti som LIS som enda svenska lag blev inbjudet till Ove Helgesen Trophy i norska Bergen, där man slog FK Fyllingsdalen med 3–0 i finalen.

Bronsmedaljer i Gothia Cup har de däremot hunnit tröttna på.

– Första gången blev vi nästan galna av glädje, andra året var vi nöjda, men förra året kändes det surt. Varje gång har det varit så små marginaler som gjort att vi inte gått till final, säger Alice.

– Dock visar vi att det inte är några tillfälligheter när vi går så långt varje år, utan det visar att vi är ett av de bästa lagen i Sverige, tillägger Ellinor.

– Men vi kämpar för det också, vi är värda det, fastslår Alice.

Sammanhållningen är en nyckel, men träningarna handlar om mycket mer än att bara träffa kompisar. Det finns ett driv och en vilja hos alla att utvecklas, förklarar de. Det har gjort att laget kunnat hålla jämna steg med akademilag som AIK och Hammarby, som dammsuger sina närområden på talanger.

Individuell coachning

LIS tränare har prioriterat bollbehandling och passningsspel och den här säsongen har man även börjat med fysträningar med hjälp av Richard Berkling. Han hjälper dem både på gymmet och på fotbollsplanen, och det är han som håller i den här tisdagsträningen på Hulanplan. På programmet står fotarbete och explosiv löpning.

– Han skriver till varje spelare vad som är bra och vad som kan förbättras, förklarar Alice.

– Han tar hänsyn till varje spelare. När jag var knäskadad i höstas anpassade han träningen för mig och nu är jag tillbaka. Han har hjälpt oss mycket, fyller Ellinor i.

Under 2018 väntar flera stora utmaningar. Bland annat hoppas LIS-tjejerna att på fjärde försöket äntligen kunna ta sig till final i Gothia Cup, och både Alice och Ellinor ser fram emot uttagningarna till distriktslaget och senare även flicklandslaget.

– Jag tror att vi har chansen att få med några spelare, säger Alice.

Om så sker blir det andra året i rad som kommunen får med spelare i ett flicklandslag. I september 2017 blev Stenkullen Goik:s Ella Reidy uttagen till F02-landslaget och spelade dubbellandskamp mot Norge. Svaret på om Lerums IS finns representerat i F03:ornas landslag får vi i höst.

veckansluncher