• Foto: Carina Svensson
  Konstnärer. Ingela Falklind Inger Jedenberg framför den sistnämndas största målning.
 • Foto: Carina Svensson
  Ugglande. Hans Falklind visar fotografier på ugglor. "Det ä'r något speciellt med ugglor, hur kan man lå¨ta bli att tycka om dem?" frågar han retoriskt.
 • Foto: Carina Svensson
  Rollat. Inger Jedenberg har rollat med akrylfärg och sedan målat detaljer med tusch.
 • Foto: Carina Svensson
  Savannen. Magnus Elmgren fotograferar helst i Afrika, här har han fångat ett lejon som tuggar på en aluminiumburk.
 • Foto: Carina Svensson
  Ingela Falklind målade först ett sommarlandskap, som hon sedan målade över. Landskapet under syns igenom på sina ställen.
 • Foto: Carina Svensson
  Välgörande. Tavlor målade av åtta elever som har gått målarkurs hos Inger Jedenberg. Pengarna från försäljning av dessa går till Cancerfonden.

Utställning med stor variation

Floda

Fotografier från när och fjärran tillsammans med målningar av lokala konstnärer ställs ut i en affärslokal i Floda.
Bakom utställningen, som har vernissage på lördag, står konstgruppen December.

I lokalen på Floda Torg har besökare chans att titta på varierad konst av lokala konstnärer. Här finns målningar i olika tekniker men också fotografier.

En av utställarna är Magnus Elmgren, naturfotograf med hela världen som arbetsfält.

Vad fotar du helst?

– Vilda djur, gärna i Afrika. Jag vill visa hur vackra djuren är, svarar han.

Varför just i Afrika?

– Vi, människor, kommer därifrån, det är livets ursprung.

Ett av fotografierna föreställer en ung lejonhanne som tuggar på en gammal ölburk.

– Tragiskt. Sådant här ska vi inte behöva se, konstaterar fotografen.

Den andra fotografen som visar sina fotografier är Hans Falklind, han har porträtterat en rad olika ugglor.

Varför?

– Jag gillar ugglor, de har vackra intensiva ögon. Det är något trolskt över dem, svarar han.

Det är med olika vedermödor och i olika tillstånd han har fångat de olika ugglorna på bild. En hade precis förlorat sitt tredje och sista barn i årets barnakull. En annan hittade han i ett torn i ett gammalt fabriksområde i Skövde. Det var en berguvsunge som låg på en avsats cirka fem meter ner i tornet. Hans Falklind stod högst uppe i tornet och fotograferade neråt. Det var en utmaning för honom att som höjdrädd hänga över det skraltiga gamla räcket för att försöka få en så bra bild som möjligt på uggleungen. Och det lyckades.

Två av målarna i gruppen är Ingela Falkling och Inger Jedenberg. Båda har ofta andra motiv under sina konstverk. Den som tittar noggrant på åtminstone två av deras tavlor som visas nu kan se den underliggande målningen, i ena fallet i form av röd färg på en annars i huvudsak blå målning och i det andra fallet i form av ett hus som skymtas trots att det har målats över. Det skapar en extra dimension i verken.

Ingela Falklind målar ur fantasin efter känsla. Hon har med två målningar det här året. Inger Jedenberg ställer ut helt nya målningar, och det gör även de flesta andra utställarna.

– Det här är den största målningen jag har gjort, säger hon och visar en bild på stadsmiljö.

– Jag hade egentligen tänkt att jag skulle göra ett rutsystem i guldgult men så blev det så här. En stad vid vatten. När jag börjar har jag nästan alltid en tanke på att måla något helt annat än det sedan blir, fortsätter hon.

Förutom verk av de sju konstnärerna visas också två tavlor målade av åtta elever som har gått målarkurs hos Inger Jedenberg.

– Vi säljer båda, och om det är någon som vill köpa en av dem så går pengarna till barncancerfonden, säger hon.

Utställningen visas i en tom affärslokal på Floda torg, intill blomsteraffären. Det är vernissage på lördag och sedan kommer det att vara öppet på lördagar ett bra tag framöver. Det är inte bestämt exakt hur länge ännu, det beror bland annat på om lokalen hyrs ut till någon annan verksamhet.

Det är fjärde gången gruppen ställer ut på torget. Orsaken till första utställningen och att konstgruppen bildades var ett samtal till Inger Jedenberg.

– Det var Mikael, (Ingers son som är vd för Floda Torg), som ringde några dagar innan det skulle vara fest på torget. Han sa att de hade en tom butikslokal som såg tråkig ut och frågade om jag kunde få ihop en utställning.

Det kunde hon. Och det blev så lyckat att det alltså nu har blivit ett återkommande arrangemang.

– Även om det inte är traditionella utställningslokaler har det blivit väldigt bra.

Förra året kom det många besökare vissa lördagar medan det var färre andra.

– I år tänker vi att vi ska ha någon form av ateljé i ena ändan av lokalen. Där kan vi ha staffli och målarattiraljer så att vi kan måla och så ska vi ha bord där fotograferna kan arbeta med sina fotografier. Det kan dels vara trevligt för besökarna att se hur vi arbetar och dels var bra för oss att ha något att göra om det är folktomt, konstaterar Inger Jedenberg.

Konstgruppen December

Hans Falklind, foto

Inger Jedenberg, olja

Elisabeth Hansson, akvarell

Britt-Marie Carlsson, olja

Monica Noreén, olja

Magnus Elmgren, foto

Barbro Hackenmyr, olja

Ingela Falklind, olja

veckansluncher