Foto: Stefan Samuelsson

Busschaufför dömd för sexuellt ofredande

Lerums kommun

En busschaufför döms mot sitt nekande för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig passagerare i Lerums kommun.

Händelsen inträffade ombord på en buss i kommunen förra våren. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade missat sin hållplats men fick åka med chauffören tillbaka. Under färden ska de två ha pratat med varandra och föraren ska ha öppnat grinden till förarplatsen. Av någon anledning ska kvinnan då gått in bakom grinden till förarplatsen.

Busschauffören ska då ha försökt få henne att sätta sig i hans knä, tagit henne på låret och rumpan och försökt ta henne mellan benen. När kvinnan puttade bort hans hand ska han ha slutat.

Bröt ihop

När hon hoppade av bussen och mötte sin pojkvän bröt hon ihop och hade svårt att prata för att hon var så chockad. Efter händelsen har hon blivit mer rädd och mått dåligt av att tänka på det inträffade.

Busschauffören, en man i 60-årsåldern, uppgav i rätten att han kände igen kvinnan och att han skjutsat henne flera gånger. Han tror att han körde henne tillbaka men minns inte en sådan händelse som hon berättar om.

Han berättade att reglerna säger att man inte får ta med sig passagerare när bussen inte är i trafik, men när det är en ensam flicka som är ute mitt i natten måste man ta med henne och kan inte lämna henne.

Chauffören uppgav att det inte brukar sitta någon bredvid eller invid förarplatsen när han kör, och tror inte att kvinnan suttit bredvid honom på det sätt hon berättar. Mannen uppgav att han inte vet varför kvinnan berättat som hon gjort, kanske är det ett missförstånd.

”Noggrann berättelse”

Tingsrätten anser att kvinnan har lämnat en noggrann, detaljerad, levande och logisk berättelse som överensstämmer med det som åklagaren påstått i gärningsbeskrivningen. Rätten anser att hennes uppgifter framstår som trovärdiga, och menar att det inte framkommit något som tyder på att hon felaktigt skulle beskylla mannen för brott. Flera av hennes uppgifter får dessutom stöd av bussens övervakningsfilm. Även kvinnans pojkvän vittnade i rätten, och hans berättelse ger också den, enligt tingsrätten, stöd till hennes berättelse.

Skadestånd

Tingsrätten anser därför att det är bevisat att busschauffören smekt och klämt på kvinnans lår och rumpa, samt att han försökt föra in sin hand mellan hennes ben. Han döms för sexuellt ofredande till 80 dagsböter á 250 kronor och ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

En av nämndemännen i tingsrätten var skiljaktig och ville fria mannen. Nämndemannen ansåg inte att utredningen var tillräcklig för att det skulle vara ställt utom rimligt tvivel att chauffören gjort sig skyldig till den åtalade gärningen.