Dryga böter för företagare

Lerum

En 42-årig man från Göteborg, som driver ett företag i Lerum, döms till dryga böter efter att polisen upptäckte att han hade en man utan arbetstillstånd som arbetade för honom.

Alingsås tingsrätt dömer företagaren för brott mot utlänningslagen, påföljden blir 50 dagsböter på 200 kronor styck, totalt 10 000 kronor. Han ska enligt domen även betala 44 800 kronor till staten.

I början av förra året gjorde polisen och skatteverket en kontroll på mannens företag i Lerum. I personalstyrkan var det en man som inte har arbetstillstånd i Sverige. Enligt personalliggaren hade mannen arbetat ett flertal tillfällen under cirka ett års tid.

Enligt företagaren var mannen inte anställd utan där frivilligt, och fick ingen lön för arbetet. Orsaken ska ha varit att han ville lära sig yrket. Anledningen till att han hade arbetskläder, med företagets logga, och fanns med i personalliggaren var att skatteverket och miljöverket krävde detta.

Frågan som Alingsås tingsrätt skulle pröva var alltså om mannen ska anses ha varit anställd enligt utlänningslagen. Rätten tar i beaktan att arbetsgivaren och mannen har fattat en överenskommelse om att mannen skulle utföra arbete, att han hade arbetskläder på sig och att han fanns med i personalliggaren. Det får också, enligt domslutet, antas att han har fått någon form av ersättning, eftersom han har varit där under ett års tid. Tingsrätten menar därför att han ska anses ha varit anställd under den aktuella tiden.