• Förväntansfulla. Det var kortfilmens producent Maida Krak från Madbunny Production och platschefen Jacob Mounir. Foto: Privat
  • Inspelning. David Fagerberg drar ur säkringarna och släcker belysningen.

Filminspelning i Sjövik

Allmänt

För ett par veckor sedan hade den prisade kortfilmsregissören Isabella Carbonells inspelning av sin film Yustinas Resa i Sjövik. I samband med detta släcktes ljuset i Buaholmstunneln.

– Det var en annorlunda vädjan som kom till Bjerke Energi härom veckan, nämligen att släcka belysningen i samband med filminspelningen, säger Petra Palmgren på bolaget.

De berättar att filmen är en samproduktion med Film i Väst och SVT.

– Just scenerna som utspelar sig i tunnel är centrala i filmen och av stor vikt. Man hade letat länge efter den rätta miljön och hade fått ett foto på en tunnel som var perfekt. Bekymret var att man inte visste var fotot var taget och det krävdes en del efterforskning tills det visade sig att det var i Sjövik, säger Petra Palmgren.

Dagen till ära var tunneln extra vacker med istappar som smyckade in/utgången.

– Men det räcker inte med en vacker plats, ljuset måste vara det rätta och i detta fallet visade det sig att lamporna i tunneln var för ljusa. Då behöver man hjälp av ett proffs.

På plats var David Fagerberg som arbetar på Bjärke Energi som linjemontör och som denna helg hade jouren.

– Roligt uppdrag och lite annat än vad jag brukar åka ut på då jag har jour.  Jag var med och satte upp belysning  i tunneln i höstas så det var oväntat att bli ombedd att komma tillbaka och släcka ner. Jag gör även ett besök i natt då första delen av inspelningen är klar. Vi vill ju inte att folk ska behöva ta sig genom tunneln i mörker. Sedan har vi ett uppdrag även imorgon att släcka ner delar av cykelbanan. Det sägs att vi kommer med i eftertexten på filmen och vem vet, kanske det blir en resa till filmfestivalen i Cannes, skämtar han.

Filmen har nämligen sin premiär i Cannes nästa är och kommer därefter visas på SVT.