• Roligt. Att se sin lilla film på den stora duken var en häftig känsla för filmarna. Foto: Privat
  • Stort. Minutfilmen visades på biograf Draken i Göteborg. Foto: Privat
  • Vinnare. Gråboborna Christian Zetterberg och Liselotte Persson vann nyligen pris för bästa minutfilm på Göteborgs filmfestival. Foto: Privat

Första vinnarna i filmfestivalens nya pris

Gråbo

Gråboborna Christian Zetterberg och Liselotte Persson vann nyligen pris för bästa minutfilm på Göteborgs filmfestival.
Förutom prispengar och ära innebar vinsten också att deras film var förfilm på en av filmfestivalens tyngsta visningar.

Det var en stor mängd filmer som skickades in som bidrag till Göteborgs filmfestivals tävling Bästa minutfilm, Minuten. En valdes ut.

– Och det var vår film. Det är stort. Göteborgs filmfestival är den största i Norden och det är första gången det här priset delas ut, konstaterar Christian Zetterberg, som gjorde filmen med sin sambo Liselotte Persson.

Priset bestod av 10 000 kronor. Som en del i vinsten visades deras minutfilm innan Michael Hanekes film Happy End.

– Det var en oerhörd känsla att vår lilla film visades på den stora biografen Draken i Göteborg. Inför 900 personer. Vi fick också gå upp på scen, det kändes jättestort, säger han med emfas.

Tema Brunnsparken

En minutfilm är en film som berättar en historia på en minut. Temat i tävlingen var Brunnsparken.

Christian Zetterbergs och Liselotte Perssons film visar ett chattforum där Albin 13 år och en mogen kvinna skriver till varandra. Det börjar oskyldigt men sedan vill hon att de ska träffas i Brunnsparken, och när han inte vill hotar hon med att säga att om han inte kommer så ska hon sprida nakenbilder på honom.

Filmen visar inga personer utan bara textflödet från de två personerna. Slutet är öppet för tolkning. Man vet inte om de träffas och heller inte om deras internetalias verkligen stämmer.

– Är det verkligen en mogen kvinna eller är det en man eller är det en person i hans egen ålder. Det får man inte veta.

Stor framgång

Christian Zetterberg har rönt stor framgång med sin tidigare film, Stjärnhimmel. Den handlar om identitet, vänskap och att hitta sin väg in i vuxenvärlden trots en trasig barndom präglad av våld och sexuella övergrepp.

Stjärnhimmel har visats på flera filmfestivaler, till exempel i Cannes och Los Angeles. Och den fortsätter att visas, till våren ska Texasborna få chansen att se Gråboproduktionen.

Nästa film, Skoldiscot, är snart klar. Teamet håller på med det sista sedan ska filmen skickas till filmfestivaler. Budskapet är att man ska våga vara sig själv, att det är okej att vara annorlunda.

– Förhoppningen är att filmen också ska visas på skolor i syftet att informera om HBTQ-personer (homo-, bi- trans- och queerpersoner).

Inspelningen skedde i Hjällsnäshallen. Både Stjärnhimmel och Skoldiscot är kortfilmer. Nästa projekt är en långfilm. Manuset är baserat på boken Isvaken, som är skriven av Lerumsförfattaren Catarina Söderquist.