• SATSNING. Ansvarige bibliotekarien Mats Karlholm och kultur- och bibliotekschef Barbro Ahlberg är glada för de nya lokalerna på Mjörnbotorget. Deras förhoppning är att det nya biblioteket kommer att locka den något yngre generationen.
  • FRÄSCHT. De nya lokalerna är fräscha och ljusa. Mycket ljus kommer in genom de stora fönstrena.
  • GAMMALT. Med i flyttlasset till Mjörnbotorget fanns det här gamla skåpet.

Fräscht bibliotek invigs i Gråbo

Gråbo

Efter tre månader utan bibliotek i Gråbo är det dags att inviga det nya.
De över 20 000 böckerna har flyttat från Parasollen till Mjörnbotorget och fräscha lokaler.
Ny satsning ligger nu på Meröppet och ungdomarna i Gråbo.

– Våra besökare på Parasollen var främst äldre och barnfamiljer, men nu hoppas vi på att biblioteket även kan bli en samlingsplats för ungdomar, säger kultur- och bibliotekschef Barbro Ahlberg.

– Nu har vi lagt stor vikt på IT-verksamhet och har sett till att det finns en mängd eluttag, så att ungdomarna kan ladda sina mobiler, vara ute på nätet och koppla upp sig på Wi-Fi. Vi är väldigt stolta över vår ungdomshörna.

Inte en tyst plats

Förr var biblioteken en tyst plats och besökarna lånade sina böcker eller satt och läste, men idag är aktiviteter många. I det nya biblioteket finns inte bara en speciell plats för ungdomarna, utan även en plats för de yngre barnen där de kan pyssla, lyssna till sagor eller se på teater.

Det 319 kvadratmeter stora biblioteket kommer i fortsättningen även vara öppet på onsdagar, som tidigare var en stängd dag. Nu ska biblio­teket även vara öppet utan bemanning på tidiga mornar och fram till klockan nio på kvällen.

– Systemet har fungerat utmärkt i Floda och Sjövik och vi märker att fler och fler utnyttjar den här tjänsten. Genom ett personligt kort och en kod kan besökaren uträtta sina bokärenden, säger Barbro Ahlberg och fortsätter:

– Vi har ett högtalarsystem som säger till en stund innan biblioteket stänger för kvällen och rösten berättar också när det är personal på plats. Av erfarenhet vet vi att människor sköter detta väldigt bra och det har fungerat utmärkt på de andra biblioteken.

Planeringen i full gång

Frågan om att flytta biblio­teket till torget kom från kommunen förra våren, som en del av satsningen att göra Mjörnbotorget mer attraktivt. Förslaget mottogs positiv av personalen och så var planeringen i full gång.

– Vi tyckte det skulle bli spännande och kul, men bland de första tankarna var hur vi skulle få plats med allting, säger Barbro Ahlberg.

De sista veckorna före invigningen har det varit bråda dagar för biblioteks personal. En inhyrd firma har sett till att böckerna flyttats från de gamla bokhyllorna till de nya.

– Packa upp böckerna och placera dem på rätt plats gör vi själva, så det blir som vi vill ha det, konstaterar bibliotekarie Mats Karlholm, som ansvarar för biblioteket i Gråbo.

– Under de här månaderna som vi har haft stängt har vi köpt in böcker i samma volym som tidigare, så när vi nu öppnar igen finns det väldigt många nya böcker.

Långutlåning

Som ett led i flytten erbjöd biblioteket i Parasollen långutlåning och det var många som nappade. Det innebar att böcker försvann från Parasollen och lämnas tillbaka i de nya lokalerna.

– De här lokalerna är något mindre än i Parasollen, men vi har kommit på en del smarta lösningar, säger Mats Karlholm.

– Bland annat har vi rullande hyllor, som vi kan flytta vid olika föreläsningar.

På lördag invigs det nya biblioteket på Mjörnbotorget i Gråbo. Bandklippning och tal sker klockan tolv av kommunalrådet Lill Jansson, som har särskilt ansvar för området lärande. Men en timme innan invigningen sker en liten tjuvstart inne på biblioteket med barnföreställningen Hakuna Matata med Mama Gumbo.

– Vi kommer också att göra en liten ceremoni av att den sista boken lämnar Parasollen, berättar Barbro Ahlberg.

– Vi ska försöka bilda en kedja av människor från Parasollen och till det nya biblioteket som överlämnar den sista boken till varandra.

Flera föreläsare

Efter invigningen kommer språkprofessor Lars-Gunnar Andersson att hålla en föreläsning under temat Om alla säger fel – blir det rätt då? Det ordnas också pyssel för barnen och det bjuds på kaffe och tårta.

– Det blir nytt för oss att ha en föreläsning och samtidigt ha öppet för allmänheten, konstaterar Mats Karlholm.

– Vi ser verkligen fram emot vad som komma skall.

Schemat för invigningsveckan har stor inriktning på barn och unga och på torsdag invigs ungdomshörnan med bland annat en tv-spelkväll.

– Vi är väldigt nöjda med ungdomshörnan och hoppas det blir en mötesplats där unga kan hänga, säger Mats Karlholm.

– Ungdomarna passerar här utanför när de kommer från skolan, så vi hoppas att de slinker in här.