• KUL STÄMNINGEN. När Anna Tufvesson blev utfrågan av juryn var stämningen god och alla var glada.
  • DUO. Växtrumsdesignerna är Peter Englander och Mona Holmberg. Tillsammans med sina team kommer de att synas i Nyebroparken och i Tingshusparken.
  • TRIO. Anna Tufvesson, Göran Arfvidson och Julia Nilsson har alla varit med tidigare i olika Växtrumsprojekt.
  • JURYN. Årets jury bestod av trädgårdsdesignarna Peter Englander och Mona Holmberg, samordnare Karin Hvit samt Sparbanken Alingsås Patric Ljunggren.
  • MR VÄXTRUM. Mattias Christenson är en av dem som håller ihop arbetet med Växtrum.
  • DEBUTANT. Andres Hermansson berättade att han inte har jättekunskap i trädgårdsarbete, men är inte rädd att hugga i.

Grogrunden lagd för årets Växtrum

Lerum

Nu är det snart dags att börja arbeta med årets två Växtrumsträdgårdar.
I lördags valdes 22 trädgårdsintresserade ut till de två grupperna som ska ledas av Peter Englander och Mona Holmberg. Grupperna ska arbeta med nya växtrum i Tingshusparken och i Nyebroparken.

Stämningen i Tingshuset var kamratlig och förväntansfull när de trädgårdsintresserade kommit för audition till uttagningen av årets Växtrum. Flera kände varandra sedan tidigare år, men några var på plats för första gången.

– Jag har velat vara med under alla år, men det har alltid kommit någonting emellan, sa Eva Thersthol när hon väntade på sin tur att få prata med juryn.

– Jag har själv ingen trädgård och tycker det ska bli kul att göra en gruppgrej och samtidigt få se hur någonting växer fram.

22 trädgårdsintresserade hade sökt sig till uttagningen och de var indelade i grupper som under lördagen intervjuades av juryn. Var och en fick fem minuter på sig att berätta varför just den personen skulle bli uttagen. De sökande hade också blivit ombedda att ta med en pryl som symboliserade deras trädgårdsintresse.

– Jag har med mig en fågelbok, för djuret tillhör också trädgården. Vi bygger om vår trädgård hemma, så då får jag njuta av fåglarna istället, förklarade Anna Tufvesson för juryn, och passade samtidigt på att berätta att hon under förra årets Växtrum lärde sig väldigt mycket och att hon tycker om att samla på sig kunskap.

En riktig veteran

På plats fanns också en riktig veteran, och det var Göran Arfvidson som varit med i alla år och den som stått för mycket träarbete.

– Alla goda ting är trä, skämtade han och berättade att han bland annat snickrat entréportarna i Nyebroparken och träbänkarna där.

– Jag är händig och en fixare. Dessutom är jag pensionär, så jag kan arbeta på dagarna.

Även Julia Nilsson har varit med tidigare. Hon berättar att hon redan som liten blev intresserad av trädgårdsarbetet och att hon i högstadiet fick ett växthus av sin farfar.

– Idag har jag bara en fransk balkong, så jag ser fram mot att få vara med även i år. Förra året fick vi en väldigt fin gemenskap i gruppen, så det hoppas jag på även i år.

De båda trädgårdsdesignerna, Mona Holmberg och Peter Englander, berättar att de är varandras motsatser och har olika ingångar till de blivande trädgårdarna.

Mona Holmberg är trädgårdskonsult och har lång erfarenhet av grönska i offentliga rum. Hennes team kommer att bygga upp en minipark, som en oas, där det även kommer att finnas bänkar. Platsen blir gräsmattan vid Tingshusparken.

– Det är en ära att ha blivit tillfrågad, så jag kunde inte säga nej. Det känns roligt att tillsammans med Lerumsborna göra någonting fint.

– Jag vill göra en trädgård som många kan se och ta del av. I Lerum kommer den bli byggd i nivåer, med växter för varje årstid.

Peter Englander är trädgårdskreatör och har bland annat medverkat i tv och håller föreläsningar. Han har skrivit ett flertal böcker, bland annat om hur man skapar en medelhavsträdgård. Han ser fram emot uppdraget.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Inte minst att jobba i team med invånare. Jag är besjälad av den tanken. Det är de projekten som blir långvariga, där invånare engageras. Det ger en extra dimension.

– Jag har byggt upp många trädgårdar, som sedan rivits, men har vi tur blir den här kvar.

Den hemliga trädgården

Peter kallar sitt Växtrum för Den hemliga trädgården, eller som italienarna säger Giardino segreto, och den kommer att växa fram i Nyebroparken ovanför dammen. Han lovar att den som går in i trädgården får en upplevelse som en kort promenad i Toscana där det kommer att finnas en mur och en terrass bland medelhavsväxterna.

– Det blir ju svårt för riktiga medelhavsväxter att frodas här, men det går att lura ögat genom liknande växter, så vi får en trädgård med bland annat cypresser och olivträd.

– Jag söker folk med muskler för det blir ett tungt jobb med många träd och så söker jag febrilt efter en murare.

Arbetet med de två nya trädgårdarna påbörjas under våren och invigningen beräknas bli i början av juni.