Hjälp finns om pengarna rinner iväg

Lerum:

Rinner pengarna genom dina fingrar och du känner att du håller på att tappa kontrollen över din hushållsekonomi?
Då finns det gratis hjälp att få. Marita Svensson, kommunens budget- och skuldrådgivare, ger inte bara goda råd utan har också tystnadsplikt.

– Många tycker att det är skamfullt att ha dålig ekonomi, men det finns många som sitter i den situationen, sa kommunens budget- och skuldrådgivare Marita Svensson, när hon nyligen satt på Lerums bibliotek för att ta emot den som ville ha råd och hjälp.

– Jag kommer att besöka de olika biblioteken under våren. Det är ett sätt att öka kännedomen om min verksamhet.

Ekonomin är viktig

Marita har jobbat i Lerums kommun sedan 2011, men har även arbetat med ekonomisk rådgivning i Alingsås kommun. I grunden är hon samhälls- och beteendevetare, men har inriktat sig allt mer på ekonomi.

– Ekonomin har stor betydelse i livet, det går inte att komma ifrån, säger hon.

– Oavsett inom vilket område det gäller.

Under åren har Marita haft personlig kontakt med en mängd människor. Hon uppskattar att hon årligen har drygt hundra ärenden som är pågående.

– Jag råder alla som behöver hjälp att göra det så tidigt som möjligt. Det är aldrig för sent att förändra sin situation om man är beredd att ändra sitt sätt att hantera ekonomin och jobba på att få den att gå ihop, säger hon.

– Det är klart bättre att söka hjälp än att stoppa huvudet i sanden.

Bra med budget

Om utgifterna alltid tycks vara högre än inkomsterna är det bra att göra en budget för att få översikt på ekonomin. Genom budgeten blir det lättare att se vilka förändringar som behöver göras.

– Kan man inte öka sina inkomster behöver man se över vilka utgifter som man kan dra ner på.

Marita Svensson säger att det går att minska sina utgifter genom att se över sina olika abonnemang och avtal för till exempel telefon, tv, försäkringar, mobil och internet.

– Det går att spara på energin genom att släcka lampor när man lämnar ett rum, eller kanske byta elbolag till något som är billigare.

– Man kan också överväga om man behöver en bil, eller om man kan cykla eller åka kollektivt till jobbet. Att äga en bil blir oftast väldigt dyrt, då det inte bara handlar om bensinpengar utan även underhåll, försäkringar och skatt. Dessutom sjunker bilens värde varje år man äger den.

Ta med matlåda

Hon föreslår också att man handlar matvaror efter säsong och ser till att ha mat­låda med sig till jobbet.

– Ett annat bra råd är att försöka samla alla lån/krediter hos bara en långivare eller kanske förhandla om villkoren. Att handla på kredit är också en form av lån, och är en riktig fälla. Mitt råd är att inte köpa någonting som det inte finns pengar till. Undantag är hus och bil.

– Det är inte ovanligt att man försöker lösa en ansträngd ekonomi genom att ta krediter. I förlängningen hamnar många i en situation där de tar nya krediter för att klara av betalningen på de gamla. 90 procent av de som besöker mig har skulder.

– Att leva med skulder som man känner att man aldrig kommer att kunna betala tillbaka är väldigt påfrestande, och då är det bra att söka hjälp för att hitta en lösning på situationen.

Marita Svensson finns att träffa mellan 15.00-17.00 på Lerums bibliotek 27 februari, 27 mars, 29 maj och 26 juni. På Floda bibliotek är hon 1 mars och 3 maj och på Gråbo bibliotek den 5 april och 7 juni.