Arkivfoto: Per Anger
Arkivfoto: Per Anger

Kvinna åtalas för flera fall av bedrägeri

Lerum

En kvinna har använt en rad olika falska identitetshandlingar för inköp av varor som hon sedan försökt sälja på internet. Nu åtalas kvinnan för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Kvinnan, som är bosatt i Göteborg, har vid upprepade tillfällen mellan februari och september 2017 olovligen använt andras personuppgifter för att teckna avtal och hämta ut produkter till ett värde av tusentals kronor.

Enligt stämingsansökan har kvinnan avsiktligt begått handlingarna på ett flertal orter i Göteborgsområdet, däribland Lerum och Partille. Hon åtalas även för narkotikainnehav vid ett par tillfällen samt två fall av penningtvättsbrott.

Kvinnan har uppgett i rätten att hon haft ett långvarigt missbruksproblem och hamnat i en ond cirkel av brott för att finansiera sitt missbruk.

Maria Thorell är åklagare i målet och menar att kvinnan sannolikt kommer dömas för ett flertal av brotten.

– Hon har erkänt flera brott och hålls kvar i häktet, vilket hon antagligen inte gjort om en friande dom väntas.

Är det vanligt att en och samma person begår så många fall av bedrägerier?

Bedrägerier är vanligt förekommande. Däremot grova bedrägerier av det här slaget är inte lika vanligt. Men det brukar hänga ihop med en kriminell livsstil.

Hur har kvinnan kommit över de falska id-handlingarna?

Hon har inte riktigt svarat på det. Men i de flesta fallen rörde det sig om folk som tappat eller blivit bestulna på sin legitimation. Hur hon kommit över dem vill hon inte berätta.

Kan det vara så att hon begått brotten för någon annans vinning?

– Nej, det finns inget som tyder på det. Hon har själv haft vinning av alla produkter som hon köpt. Polisen beslagtog saker i hennes bil och hennes hem.

Totalt rör det sig om ett tjugotal åtalspunkter varav vilka kvinnan erkänner några av dem och förnekar andra, däribland penningtvättsbrott. Kvinnan anhölls i november och är häktad sedan dess.

Rättegången avslutades 31 januari och domen väntas komma senast 14 februari.

veckansluncher