Lerums trialvärldsmästare avliden

Lerum

Lerumsbon Ulf Karlsson, guldmedaljör i VM i trial 1980, har avlidit.

Ulf föddes i Älvängen där han bodde granne med crossbanan, men det blev i trial som han skulle komma att nå stora framgångar och på 70-talet flyttade han till Lerum med sin fru Eva.

I sin ungdom började han med moppetrial innan han gick över större motorcyklar och höjdpunkten i karriären kom 1980 när han vann VM-guld. Därutöver blev det även tre segrar i Nordiska mästerskapen, åtta SM guld och många lag-SM-segrar för hans klubb Älvbygdens MK med Ulf som lagkapten. 

Ulf Karlsson är ett aktat namn inom sporten och hans VM-cykel står numera på Montesafabrikens museum i Spanska Terrassa. Där står även ett exemplar av fabrikens Ulf Karlsson-replika, som gjordes för att hylla honom efter att han tog EM-silver 1974.

Förbundet där trial ingår hyllar Lerumsföraren på sin hemsida: ”Svemo, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, minns Ulf Karlsson som en stor idrottsman som har betytt mycket för Svensk Trialsport.”

Ulf somnade in efter en tids sjukdom blev 65 år.