LIS tog guld i futsal-SM

Fotboll

Lerums IS F03 hade aldrig lyckats besegra Hammarby IF FF. I SM-finalen i futsal valde man ett perfekt tillfälle att sätta stopp för förlustsviten. Det blev guld efter seger i förlängning.

Filmsekvensen från slutsekunderna av F15-klassens final i är inget annat än fotbollsgodis. Med en kvick suldragning vänder Alice Söndergaard bort försvararen, retsamt enkelt rundar hon målvakten och rullar in bollen i öppet mål. Därefter firar hon 3–1-målet med att kyssa klubbmärket.

– Det var en lättnad, då visste jag att det var klart, säger LIS-forwarden, matchhjälte med två mål.

Åtta lag hade kvalificerat sig för helgens SM-slutspel i Helsingborg. Lerum manövrerade sig ganska enkelt fram till finalen, där hårdast möjliga motstånd väntade. LIS ska sent glömma sommarens semifinalförlust mot Hammarby i Gothia Cup och akademilaget från Stockholm vann även när lagen möttes i lördagens gruppspel. Men dagen efter gick Lerum ändå in med gott självförtroende i finalen.

Det blev en välspelad match där Alice Söndergaard gjorde 1–0 efter klapp-klapp-spel i den första halvleken och där Hammarby kvitterade i början av den andra. I förlängningen kopplade LIS greppet när Felicia Karlsson petade in en retur och därefter satte alltså Alice Söndergaard spiken i kistan med sin delikatess.

– Det känns helt sjukt, jag fattar det inte och hittar inte ens några ord. Det är jätteroligt att vi som ett lag från en så pass liten klubb kan lyckas med något sånt här, säger hon.

LIS tog medalj redan i förra årets futsal-SM, då man tog brons mot ett år äldre motståndare. Målsättningen nu var att ta sig till final, men väl där fanns hunger efter mer.

– Efter sina tidigare vinster trodde kanske Hammarby att de skulle vinna, men våra tjejer visade ingen tveksamhet. Tankarna före matchen var att ”vi kan ta det här” och den inställningen är jätteviktig att ha, säger tränaren Peter Andersson.

I en lång rad av Gothia cup-brons och turneringssegrar räknar han helgens titel som lagets främsta framgång.

– SM i futsal spelas ju bara i en 15-årsklass och en 17-årsklass så man får ju inte så många chanser att ta guld.

Några spelare drog ett tungt lass med mycket speltid i finalen, men Peter Andersson ger ett stort beröm till samtliga i laget.

– Vi har en otroligt bra lagsammanhållning och de som satt på bänken var lika aktiva som de på planen. De peppade, stöttade och gjorde att vi kunde få ut varje uns av den kraft som fanns.