Foto: Daniel Elfvelin
För hård. Efter ett par hjärnskakningar och flertalet andra skador vågar fotbollslagen i Lerums IS inte träna på Rydsbergsplanen.

Ny plan obrukbar i vinter

Lerum

Rydsbergsplanens nya konstgräs fick gott betyg när den invigdes i höstas. Men vintern har gjort underlaget stenhårt vilket orsakat en mängd skador och inställda träningar.
– Om jag citerar tränarna så är planen i bedrövligt skick, säger Katarina Lindholm, kanslist och klubbservice- chef i Lerums IS.

Det var i höstas som kommunen bytte ut konstgräset och installerade ny belysning för cirka sex miljoner kronor. Planen nyinvigdes i samband med Lerums IS 90-årsjubileum i november och det första omdömet var mycket gott.

– Konstgräset uppvisar egenskaper som ligger mycket nära en naturgräsplan när det gäller hur bollen rullar och studsar och hur fotbollsskornas dobbar ger stöd och kraft för snabba rörelser. Egenskaper som är viktiga för att spelarna ska kunna utveckla god fotbollsteknik, sa LIS ordförande Hans-Peter Arnborg då.

Hög skaderisk

Men det dröjde inte länge förrän kvaliteten försämrades avsevärt.

– Vi har inte tränat på den i vinter för när det är för kallt fryser den och blir stenhård. Det är för hög skaderisk, säger Peter Andersson, tränare för klubbens framgångsrika F03:or.

Redan vid ett par plusgrader blir underlaget väldigt hårt.

– Vi har haft ett par hjärnskakningar, otaliga sträckningar och ledbandsskador, säger Katarina Lindholm.

Det är tränarna i respektive lag som bedömer om underlaget är i spelbart skick, men bara ett fåtal träningar har genomförts på planen under årets två första månader.

– A-laget tränar fyra dagar i veckan och sedan den 9 januari har de bara kunnat köra ett pass på Rydsberg och det är samma sak för alla, även för våra barn- och ungdomslag, säger Katarina Lindholm.

Ombokningar

LIS har även Hulanplan att tillgå, men tiderna där räcker inte till för klubbens nästan 1 000 aktiva spelare. Katarina Lindholm tackar framför allt Floda Boif, som varit hjälpsamma och delat med sig av utrymmet på Flodala. LIS har även tränat på andra planer i kommunen samt i Landvetter och Jonsered, men många träningar har också ställts in.

– Jag ringer och bokar om träningar och matcher varje dag. Det tar mycket tid för mig men det är inte det värsta, det värsta är alla barn och ungdomar som inte får träna, säger hon.

Det nya konstgräset har till stor del valts ut av miljömässiga skäl. Det är tillverkat av industriproducerat gummi, kokos och sand och anses ha betydligt bättre miljöegenskaper än det tidigare som var gjort av återanvända bildäck. I Lerums IS finns det dock många som ifrågasätter miljövinsten då det nya materialet orsakar fläckar på kläderna som är väldigt svåra att tvätta bort och att planen kräver mer salt. Dessutom blir det fler och längre bilresor när träningarna flyttas till annan ort.

18 ton granulat

Kommunens fritidschef Per-Erik Tolonen tycker dock inte att planen ska dömas ut för snabbt. Än är den nämligen inte färdig.

– Det ska på ytterligare 18 ton granulat och då blir planen förhoppningsvis mycket bättre så att den blir accepterad, säger han.

Tog kommunen en risk när man satsade på ett konstgräs utan att ha full koll på underlaget?

– Nej, det tycker jag inte. Det har använts på flera andra planer, och på ett ställe till i Sverige (Stora Höga). Det ska vara det konstgräs som är mest likt naturgräs nio, tio månader om året.

Men är det inte på vintern som det är allra viktigast med konstgräs?

– Det är klart att det är viktigt då, men samtidigt får man acceptera att det är lite hårt i december och januari. Och det gamla konstgräset var inte heller isfritt.

Vad säger du om skadorna?

– Det hade kunnat hända på vilken plan som helst, att spela fotboll ute på vintern är inte riskfritt någonstans. Sen beklagar vi att det har hänt.

När vattnet på planen torkat upp, sannolikt någon gång i april, läggs de sista resterande med granulat ut.

– Vi hoppas att alla blir nöjda i slutänden, säger Per-Erik Tolonen.