• Foto: Henrik Kjellberg
  • Foto: Henrik Kjellberg

Nytt avtal ger klartecken för idrottshall i Floda

Floda

Första spadtaget i Lerum följs av ett avtal mellan hallbolaget Floda Nova och Lerums kommun om en ny idrottshall även i Floda. Efter många års väntan är det proppen ur för hallar i kommunen.

Efter första spadtaget för idrottshallen i Dergården förra tisdagen tar kommunstyrelsen idag, onsdag, ett avgörande beslut för en hall i Floda. Beslutet innebär att kommunen ska ingå ett aktieägaravtal med hallbolaget Floda Nova och bli minoritetsägare i det nystartade bolaget Nya Novahallen AB. Av de 40 miljoner kronor som hallen beräknas kosta ger kommunen ett fördelaktigt lån, som är amorteringsfritt i 20 år, på halva summan. Därmed har man nu råd att bygga.

”Väldigt bra lösning”

– Det är klart att det hade blivit ännu bättre om vi fått de 20 miljonerna som ett bidrag, men detta blir en väldigt bra lösning. Det här är viktigt för Floda och flera olika idrottsföreningar som finns här, säger Roland Bengtsson, styrelseordförande i Floda Nova.

Hallbolaget började uppvakta kommunen för drygt tio år sedan. Så småningom bestämde sig politikerna för att kommunen skulle gå i borgen för ett lån, men nya regler som började gälla den 1 januari 2017 satte stopp. Därför är även kommunalrådet Dennis Jeryd (S) nöjd med att man hittat en ny väg att gå.

”Positivt för alla”

– Kommunen kommer ner i kostnader samtidigt som vi utnyttjar föreningens ideella krafter och kunskap. Det här är positivt för alla, säger han.

Beslutet att inte bygga själva innebär givetvis att kommunen inte på egen hand bestämmer hur verksamheten ska drivas och hur hallen ska förvaltas. Men inte heller kommunjuristen Maria Egerlund Fletcher ser några nackdelar med upplägget.

– I det här fallet vet vi att Floda Nova Sportcenter AB framgångsrikt har drivit Novahellen under relativt många år och att de har Flodas och kommunens invånares bästa som drivkraft varför vi känner oss trygga med att äga tillsammans med dem, säger hon.

Geotekniska undersökningar har redan gjorts på grusplanen intill den befintliga Novahallen. Det finns i dagsläget inga färdiga ritningar, men klart är att den nya multisporthallen kommer att få en fullstor plan för handboll, innebandy och futsal. Den ska innehålla 400 sittplatser samt 100 ståplatser. Kommunen blir hyresgäst och fördelar tiderna mellan föreningarna.

– Vi har inget hyresavtal idag, utan det handlar om ett förtroende mellan oss och kommunen. Detta är något vi gör tillsammans, säger Roland Bengtsson.

Byggs under 2019

Närmast väntar arbetet med en detaljplan och målet är att bygga hallen under 2019.

Det är första gången som kommunen skriver den här typen av avtal och enligt Dennis Jeryd kommer man att se över möjligheterna för liknande överenskommelser även i framtiden. Till exempel i samband med bygget av en ny tennishall.

Parallellt med byggplanerna i Floda sker nu även en förstudie för en ny idrottshall i Gråbo. Hallen blir en tillbyggnad på den befintliga Hjällsnäshallen och kommer att ägas av kommunen. 45 miljoner kronor finns avsatta i 2019 års budget.

Därmed finns en möjlighet till invigning av tre nya idrottshallar nästa år.

– Egentligen är det fyra, med tanke på att vi bygger två planer i Lerum. Behovet är egentligen ännu större, men det är roligt att kunna erbjuda våra ungdomar meningsfulla fritidssysselsättningar och träningar på rimliga tider, säger Dennis Jeryd.