Foto: Daniel Elfvelin
Ottilia Lundgren och Ti Quenta B under torsdagens felfria runda.

Ottilia utan flyt i Scandinavium

Ridsport

Förhoppningarna om en topplacering uteblev när Ottilia Lundgren debuterade i young rider-klassen i Gothenburg horse show. Men Nääsryttaren skakar av sig rivningarna och siktar vidare mot årets stora mål – sommarens junior-EM i Frankrike.

Bara 17 år gammal börjar Ottilia Lundgren bli något av en veteran i Gothenburg horse show. Årets upplaga var hennes fjärde i ordningen, men den här gången tog hon steget från junior- till den äldre young rider-klassen. Hon och Ti Quenta B startade säkert med en felfri runda i torsdagens uppvärmningsklass. Därefter blev det fyra fel på fredagen och åtta fel i lördagens final, vilket gjorde att ekipaget blev utan placering.

Oturliga rivningar

– Vi hade lite oflyt, men jag är ändå nöjd med hästen. Han red fint de första två dagarna och egentligen i lördags också, men turen var inte på vår sida, säger Ottilia Lundgren, som siktade på en topplacering men ändå inte låter allt för besviken.

Är det lättare smälta rivningar när känslan som helhet är bra?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är bättre att få fel när man är ”värd” fel. Det är klart att det är trist, men så är det i den här sporten. Det är inte alltid man lyckas och det får man lära sig.

Bra erfarenheter

Inför Gothenburg horse show dominerade hon kvalen i både juniorklassen Morgondagens vinnare och young rider-klassen, men reglerna tillät henne bara att delta i en av tävlingarna. Som sistaårsjunior var hon sugen på att ta sista chansen till en stor framgång i Morgondagens vinnare, men valet föll sig ändå naturligt. Young rider var en större klass mot internationellt motstånd, det var där hon red med sin förstahäst, och dessutom fick hon tre (istället för två) tävlingsdagar.

– Jag tar med mig ännu mer rutin från stora arenor och detta blev ytterligare ett tillfälle att lära känna Ti Quenta B och lära mig vad jag kan göra för att det ska gå bättre.

Hela säsongens upplägg kretsar kring målet att ta sig till junior-EM med Ti Quenta B. Mästerskapet avgörs i franska Fontainbleau i mitten av juli och lyckas hon ta sig dit blir det hennes tredje raka JEM.

– Det är klart att målet är att ta mig till EM igen och kommer jag dit så är det klart att jag vill ha en medalj. I och med att det är mitt sista år som junior så vill jag stå på pallen, säger Ottilia.

Belgien nästa

I vår väntar flera tävlingar utomlands, den första om tre veckor i Belgien dit hon åker med alla sina fyra hästar. Vid sidan av elitsatsningen studerar hon andra året på naturvetenskapliga programmet på Lerums gymnasium.

Hur går det att kombinera?

– Jag tycker att det går bra. Mamma hjälper till och rider hästarna. Jag rider så mycket jag kan även om det är svårt att hinna med allt, säger Ottilia Lundgren.