• Märktes. Eva Strömblad lyser på den DNA-märkta klockan med UV-ljus. Foto: Carina Svensson
  • Märktes. Eva Strömblad lyser på den DNA-märkta klockan med UV-ljus. Foto: Carina Svensson
  • Märktes. Eva Strömblad lyser på den DNA-märkta klockan med UV-ljus. Foto: Carina Svensson

Stoppar tjuven med DNA

Lerum

Polisen uppmanar allmänheten till att använda DNA-märkning på sina värdeföremål. Syftet är dels att det är brottsförebyggande och dels att det förenkla brottsutredningar.

Lerums kommunpolis Eva Strömblad är med och utbildar andra poliser i Alingsås polisdistrikt i DNA-märkning, något polisen arbetar allt mer med. Idag finns det en UV-lampa i varje polisbil. Polisen informerar också om märkningen vid grannsamverkansträffar.

Det är privatpersoner som själva köper och märker upp sina värdesaker, som till exempel tv, stereo, klocka och smycken.

– Vi vill också uppmana hantverkare, som har sina verktyg i bilen, att märka dem. Antalet inbrott i bilar med verktyg ökar, och det här kan vara ett sätt att förhindra och klara upp brott, säger kommunpolisen Eva Strömblad.

Fler användare

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesakerna, ungefär som ett genomskinligt nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus.

– Tanken är att märkningen ska vara brottsförebyggande, att tjuvar som ser klisterlappar och skyltar om att sakerna i hemmet är märkta ska strunta i att göra inbrott. Sedan är det också så att utredningsarbetet blir enklare för oss, varje märkning är unik och har användaren registrerat sig så kan vi spåra den rättmätiga ägaren, säger Eva Strömblad.

Antalet spårningar på det här sättet är inte jättemånga, 20 förra året, men antalet användare blir fler.

Som namnet antyder handlar DNA-märkning om att märka något med ett DNA, en biologisk, unik kod. DNA-koden lagras tillsammans med dina id-uppgifter i två databaser, en svensk och en internationell, och är sökbar av polisen.

Två dygn

När polisen hittar misstänkt stöldgods lyser de på sakerna med UV-lampan. Är sakerna märkta topsar eller skrapar de på märkningen och skickar in detta till nationellt forensiskt center, NFC. Sedan tar det maximalt 48 timmar att ta reda på vem som är ägare.

Polisen tror att märkningen kommer att ha effekt på antalet brott.

– Banverket har märkt sin koppar och det har inneburit att stölderna har minskat radikalt, säger kommunpolisen.

Det är inte bara i den här formen DNA-märkning tar mark. Det finns också butiker som har DNA-sprej vid utgångar. När någon trycker på överfallslarmet blir tjuven sprejad med DNA utan att märka det.