• Bruksmiljö. Torbjörn Olsson trivs ypperligt i Tollered, där han har både arbetslokal och hem.
  • Torbjörn i Prag under inspelningen av Borg. Foto: Privat
  • Lapporten är en av många fantastiska saker han har fått se i sitt arbete.

Torbjörn skapar illusioner – och gör det riktigt bra

Tollered

Torbjörn Olsson ger dig en verklighet som inte fanns. Med visuella effekter visar han radhusområdet som det såg ut för 40 år sedan, gatan i Göteborg som en i New York och flyttar ett skådespelaransikte till en tennisspelares kropp.
Nyligen vann han sin tredje Guldbagge – för filmen Borg.

Torbjörn Olsson är helt klart en av de tyngsta i sin bransch – visuella effekter. Guldbaggen för Borg var hans tredje. Han har tidigare fått Guldbaggar för filmerna Kronjuvelerna och Lassemajas detektivbyrå Stella Nostra.

Tolleredsbon fick manuset till filmen om Björn Borg för två år sedan. Då var fortfarande väldigt mycket oklart, till exempel vilka som skulle skådespela. Det blev Sverrir Gudnason som spelar Björn Borg och Shia Labeouf som spelar John McEnroe. Även om de båda skådespelarna tränade oerhört mycket, både fysik och teknik, var det en lång bit kvar till nivån de båda världsstjärnornas spelande på. Så klart. Torbjörn minskade avståndet.

Vid filmningen hade man, förutom skådespelarna, två duktiga tennisspelare som spelade de forna världsstjärnorna på planen. Oftast filmades tennisspelarna i sekvenser där inte ansiktet syntes. Men vid ett tillfälle behövde man ha Sverrirs ansikte på tennisspelarens kropp. Då gjorde Torbjörn och hans gäng en slags datorgjord mask av Sverrirs ansikte, och masken sattes sedan ihop med tennisspelarens kropp.

Det var också så att antalet åhörare behövde bli betydligt fler än antalet statister de hade att tillgå. Så Torbjörn gjorde människor. Han tog filmsekvenser av de befintliga personerna och förändrade dem lite, i till exempel storlek och klädsel.

– Även om inte ansiktena syns i bild är det viktigt att tänka på saker som att människor inte sitter helt stilla, det är ofta en fot som vickar eller något annat som rör sig. Det får inte vara för stora rörelser som återkommer hos flera, för då kommer den som tittar att registrera det. Men gör man människorna helt stilla kommer de att se ut som dockor.

I samma film gjorde Torbjörn också med visuella effekter om Erik Dahlbergsgatan i Göteborg till gatan i New York där den legendariska nattklubben Studio 54 låg.

– Jag är inte så intresserad av att berätta en historia, jag är mest intresserad av att skapa illusioner, summerar han.

Mycket av inspelningen av Borg skedde i Prag. Resorna, och framför allt möjligheten att få åka till platser han kanske inte skulle valt själv, är det bästa med jobbet enligt Torbjörn. Han har varit i ett bergsrum under Lysekil, på Saharas sanddyner, ett rehabiliteringscenter för gibbon- apor i Thailand och sett Lapp- orten i Abisko nationalpark.

– Att resa är min stora hobby, och jag är väldigt glad över att jag får chansen att åka till så många spännande platser, konstaterar han med ett leende.

Ted och Ove

Några av de senaste produktionerna Torbjörn har arbetat med är Ted för kärlekens skull, Bron, Vår tid är nu, Korparna och En man som heter Ove. Den sistnämnda är hans favoritfilm.

Han berättar om ett stort arbete med de visuella effekterna i En man som heter Ove:

– Det var ett radhusområde som skulle visas som det såg ut för 40 år sedan. Det blev riktigt bra.

Största effekt fick han genom att förändra växtligheten, buskage och träd hade växt till sig under flera decennier, men Torbjörn gjorde så att det såg nyplanterat ut. Det tog cirka 700 timmar att göra arbetet med radhusområdet.

– Men tänk vad det skulle kosta att bygga scenografi av området.

När han inte jobbar ser han inte särskilt mycket på film eller serier.

– Jag försöker ägna så mycket tid jag kan åt familjen. Vi kan gå och se en film tillsammans, men då är det inte filmen som är det viktiga, det viktiga är att vi går och ser den tillsammans.

Han träffades sin fru Linnea i gymnasiet i Falkenberg 1993. Paret var tillsammans i omgångar därefter och gifte sig 2008.

Vad var det som gjorde att du blev kär i henne?

– Hon är bara en så naturlig, omtänksam, empatisk och fin människa att jag är världens turgubbe som får dela mitt liv med henne.

Familjen består även av två barn, Astrid och Charlie.

Hur var det att få barn?

– Helt fantastiskt. Och tur att jag inte fick barn tidigare i livet då allt mitt fokus var på karriären. Nu kan jag känna att familjen på riktigt är viktigare än jobbet, vilket kanske inte hade varit fallet tidigare.

Vad betyder barnen för dig?

– Astrid och Charlie, tillsammans med deras mamma Linnea, är utan tvekan de viktigaste människorna i mitt liv.