• MYSER. Charlotte Eriksson och vårdhunden Uno kommer snart bli en vanlig syn på Riddarstens äldreboende. Tillsammans ska de stimulera de äldre.
  • KNÄHUND. Mandy Sajadi, verksamhetschef på Riddarsten ser fram mot att vårdhunden Uno snart ska börja jobba några timmar i veckan på hennes boende.
  • TEAMET. Sedan november månad är Charlotte Eriksson och Uno ett vårdhundsteam. Certifikatet är ett bevis på detta.

Uno är utbildad att stärka de äldre

Lerum

Uno är en söt långhårig Chihuahua som kan göra många konster. Men den lilla hunden är mer än så.
Han är den första i sin ras som numera är certificerad från vårdhundskolan i Skåne. Inom kort börjar Uno och hans förare Charlotte Ericsson att jobba några timmar i veckan på Riddarstens äldreboende.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna lära Uno så mycket som han kan idag, säger hans utbildade förare Charlotte, som tillsammans med Uno fick certifikat i november.

– Tillsammans har vi gjort en fin resa.

Varje insats som en vårdhund gör har ett tydligt syfte och mål. Den jobbar inom vård och omsorg, i skolan eller inom LSS.

Skapa glädje och lugn

En hunds närvaro kan skapa glädje och lugn i äldre människor och kan hjälpa till att bryta isoleringen och ökar den sociala samvaron. Hunden kan också hjälpa till att skapa motivation för utveckling och för att må bättre. Den är utbildad för olika typer av träning, både fysiskt och mentalt.

– Charlotte och Uno kommer att jobba hos oss några timmar varje vecka och jag ser väldigt positivt på det, säger Mandy Sajadi, verksamhetschef på Riddarstens äldreboende.

– Många av de äldre här har själva haft hund och Uno ger en emotionell stimulans och väcker minnen.

Mandy berättar om ett möte mellan en dam på boendet och Uno. Damen hade slutat prata, men när Uno la sina tassar i hennes knä började hon mumla.

– Jag blev naturligtvis förvånad och frågade vad hon sa, berättar Mandy.

– Då sa hon tydligt ”Jag pratar inte med dig, utan med hunden”.

Idén för många år sedan

Idén att utbilda en vårdhund fick Charlotte för många år sedan. Hon arbetade då på just Riddarstens äldreboende och hade vid ett tillfälle med sig sin dåvarande hund. Under en promenad utomhus stötte de på en sköterska som var ute med några boende.

– Vi gick fram och hälsade och där satt bland annat en man i rullstol, som inte sagt ett ord på flera år. När min hund hälsade på mannen, sa han klart och tydligt ”Vad söt hon är”.

– Jag ryser när jag tänker på det, men det är vad hundar kan göra med människor. Det var då jag bestämde mig för att försöka utbilda min nästa hund till vårdhund.

Betyder väldigt mycket

Det skulle ta några år innan Charlotte hittade den hund hon sökte. Hon hade letat ett tag, men så plötsligt fanns det en bild på Blocket på hunden som skulle komma att betyda så mycket för henne.

– Det känns som om det var meningen att det var just Uno jag fick. Idag är han är inte bara söt att titta på utan också väldigt väluppfostrad, även om han har sina busiga stunder.

– Uno levde sina första månader hos Rosemarie Skantz på kenneln Cute Cotton Candys och hade först namnet My number One, men blev sedan omdöpt till Uno. Han är verkligen min nummer ett.

Det finns flera olika skolor som utbildar vårdhundar, men Charlotte har utbildade sig och Uno i Skåne där de gick en ettårig utbildning. Hon läste på distans, samtidigt som hon arbetade heltid på Utsikten.

– Under det här året la jag all min lediga tid på att träna tillsammans med Uno. Jag gjorde också min 20 veckors långa praktik på Riddarsten.

Simulerad vårdmiljö

När det var dags att göra slutprovet skedde det i en simulerad vårdmiljö i Uppsala, där statister agerade vård­tagare på ett demensboende.

– Jag var jättenervös, men det gick bra och vi fick vårt certifikat.

– Uno har det som krävs av en vårdhund och det är att han bland annat är lättlärd och naturligtvis tycker han om människor.

Även om Uno nu är certifierad vårdhund kommer han att testas igen om två år. Charlotte berättar att det är viktigt att hela tiden hålla honom i form.

Idag arbetar Charlotte dagtid på Utsikten på Bräcke diakoni, där hon är aktivitetshandledare. Tidigare arbetade hon just på Riddarsten, men sökte nytt jobb för att slippa kvällar och helger.

– Nu ser jag fram emot mina nya timmar på Riddarsten och tycker det ska bli väldigt roligt, konstaterar hon.

– Jag ser också fram emot detta och hade inte Charlotte utbildat sig hade jag nog anlitat någon annan, för jag tror starkt på den effekten som hunden har på de äldre, säger Mandy Sajadi och fortsätter:

– Det här kommer att ge våra äldre ännu mer livs­kvalitet och vi kommer efter ett tag att mäta resultatet.

ann-charlotte edgar