Foto: Daniel Elfvelin

Väcker liv i historisk doldis

TOLLERED

Ett barnhemsbarn som hamnar på ett fartyg, lider skeppsbrott, går vilse i den nordamerikanska vildmarken och adopteras av en indianstam.
Det låter som en historia som är för bra för att vara sann. Men detta är precis vad som hände Jacob Fahlström, huvudpersonen i Peter Russbergs nya bok Gulhuvud.

Science fiction, fantasy och vampyrberättelser – det är vad Lerumsbon Peter Russberg ser när han går igenom dagens barn- och ungdomslitteratur. Själv har han valt att gräva i arkiven, närmare bestämt den svenskamerikanska historien som innehåller en rad spännande levnadsöden.
– Jag ville skriva om någonting riktigt och känner att det finns en lucka att fylla, säger han.

Det var när han för flera år sedan arbetade med faktaboken Farväl Sverige som han snubblade över historien om Jacob Fahlström, eller Yellow head, som han kom att kallas av stammen med chippewaindianer. Jacob var en av flera svenskamerikaner som Peter porträtterade och redan då fick han idén att låta honom bli huvudpersonen i en egen berättelse.
– Jag träffade en man som heter Bruce Karlstadt på Svensk-amerikanska institutet i Minnesota. Han sa att det inte finns några barn- och ungdomsböcker som tar upp migration, så där tändes en tanke och då kändes Jacob

Fahlströms berättelse mest spännande, en berättelse som alla människor i alla åldrar kan ta till sig, säger Peter.
Historien börjar på ett barnhem i Stockholm 1807, men med hjälp av sin farbror som är sjökapten hamnar Jacob snart på ett fartyg och äventyren avlöser varandra. De räddas efter ett skeppsbrott utanför Storbritanniens kust och hamnar så småningom i Hudson bay i Nordamerika där den svenske ynglingen kommer ifrån sina vänner och räddas av chippewa indianerna.

Små historiska ingrepp
Peter har lagt till några karaktärer och fyllt andra luckor där det saknas information, men dramaturgin är mer än tillräckligt fascinerande utan att han behövt göra några stora ingrepp i de historiska dokumenten.
– Ibland överträffas dikten av verkligheten, konstaterar han.
– Sen kan det vara svårt ibland med olika källor som säger olika saker, men gör jag en sån här grej så vill jag göra det korrekt.
Det gäller alltifrån texten till illustrationerna, akvarellmålningar gjorda av Lise-Lotte Persson. Peter bläddrar i boken och förklarar hur bland annat indianernas rundade tält och deras kläder med blommiga broderier fått autentiskt utseende.

Men arbetet handlade om mycket mer än att skriva en rafflande historia. Även om boken utspelar sig i början på 1800-talet ser författaren tydliga paralleller till vår samtid.
– Boken handlar mycket om rädslor. För 200 år sedan fanns rädslan för vildar, idag finns det andra fördomar som vuxenvärlden och massmedia för över på våra barn. Det finns många som tycker och tänker utan att ha så mycket på fötterna och jag tänker att man inte alltid ska lyssna så mycket på alla som kallar sig experter utan bilda sig sin egen uppfattning om saker och ting.

FOTNOT: Peter Russberg skriver under pseudonymen R.B. Cape, vilket är en hyllning till frun Camilla som varit ett ovärderligt bollplank i skrivprocessen. R.B står för Russberg medan Cape är en mix av deras förnamn.