frisk. Linn Widmarks häst Colburn var nära att dö av en extremt ovanlig sjukdom 2017. Efter några dramatiska veckor och en lång rehabilitering har ekipaget gjort comeback. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Återkomst för stjärnhäst med änglavakt

Ridsport

Drabbad av en extremt sällsynt sjukdom var Linn Widmarks stjärnhäst Colburn nära döden förra sommaren. Mot alla odds har han återhämtat sig och nu siktar hon på landslaget igen.
– Vi har haft änglavakt, säger ryttaren från Stannum.

Det är i början av juni 2017. Bara dagar återstår till Linn Widmarks efterlängtade comeback i landslaget, då hon blivit uttagen till Nations cup i Polen. På besök av LT berättar hon om Colburn, stallets mest självklart lysande stjärna, den bästa hästen som hon någonsin ridit.

Linn berättar också om hästens fina formbesked i en felfri tävling i München. Smolket i bägaren är att domarna uppmärksammade att Colburn blödde näsblod, vilket automatiskt innebar diskvalificering. Den vanliga orsaken är att ett blodkärl spruckit, vilket är helt ofarligt för hästen. Veterinären på plats gjorde en undersökning och gav tummen upp innan resan tillbaka till Sverige.

Spucken luftsäck
Någon dag efter intervjun är Colburn återigen hos veterinären. En känsla som Linn egentligen bara tror är inbillning är att något trots allt inte står helt rätt till, och som en försiktighetsåtgärd vill hon därför undersöka honom på nytt. Hon är själv hemma och packar inför resan när mamma ringer med det mardrömslika beskedet.

– Han var på kliniken när blodet plötsligt började spruta ut. Det kom på kläder, väggar och bildade en stor pöl på golvet. På två, tre minuter hade han tappat 20 liter blod.

Hästen är på väg att förblöda, men då slutar näsblodet lika tvärt som det startat och han körs omedelbart vidare till Helsingborgs djursjukhus. Där konstaterar veterinären att den så kallade luftsäcken är sprucken och att två inre artärer har brustit. En sorts svamp, som finns i varmare klimat som exempelvis Portugal där Linn tillbringat två månader, har ”tuggat” sig in i luftsäcken.

Men även om sjukdomen identifieras är faran långt ifrån över. Utsikterna att överleva en operation är bara cirka 30 procent och antalet veterinärer med kunskap att genomföra ingreppet är lätträknade.

– Det fanns en i Paris och en som nyss pensionerat sig i New York.

Veterinären från Paris flyger till Sverige.

– Det som hänt är så extremt ovanligt och kostnaden för operation är så extremt dyr att de flesta inte genomför den, förklarar Linn.

Ny operation
Colburn klarar sig igenom operationen där veterinären sätter in en ballong, men en vecka senare börjar han blöda igen när ballongen ska tas bort. Nu krävs ytterligare ett ingrepp, en typ av operation som aldrig någonsin utförts. Den här gången är det veterinären i Helsingborg som ska försöka rädda livet på den tioårige hingsten.
– Han pratade med folk som gjort liknande operationer och faktiskt så googlade han fram en 20, 30 år gammal studie, säger Linn.

Colburn klarar även detta kritiska ingrepp och efter ett par månaders total vila i sin box börjar en lång rehabilitering.

– Allting var väldigt dramatiskt och det var en jobbig tid. Samtidigt hade jag andra hästar att rida och tävla så det gick inte att bryta ihop, jag gick in i en bubbla och körde på, säger Linn.

I mitten på februari sker comebacken i en liten tävling som följs upp av ett större evenemang i Norge. Ekipaget placerar sig i alla klasser, inklusive Grand Prix-tävlingen.

Otroligt stark
Idag tackar Linn fantastiska veterinärer och en häst som aldrig gav upp.

– Han är otroligt stark och jag tror verkligen att han ville komma tillbaka. Nu är vi igenom detta och på något sätt tror jag man blir starkare av motgångar.

Hur sugen är du på landslaget?
– Väldigt. Vi var så nära förra året och han känns så fantastiskt fin. Vi har tappat en säsong och nu tar vi en dag i taget, men samtidigt har vi bra hjälp av tränare och veterinärer och en bra plan för säsongen.

Förra året siktade du på VM i Las Vegas i september 2018, finns drömmen kvar?
– Det är för tidigt, men jag hoppas att vi får vara med på några nation cup:s och om allt stämmer kan vi sikta på VM nästa år.