Ganska nöjd kapten. Lagkaptenen Anton Svensson tycker att en poäng är ”helt okej”. Foto: Daniel Elfvelin

Baltichov nära ny kvalplats

Handboll

Den huvudsakliga uppgiften var att ta en poäng och hålla Rosendal bakom sig i tabellen. Det var också vad Baltichov gjorde, om än med minsta möjliga marginal. Efter oavgjort, 28–28, ligger vägen öppen mot ett fjärde raka kval.

Det utbröt inget jubel när slutsignalen gick, snarare var Baltichovspelarna ganska tystlåtna när de lämnade planen och gick mot omklädningsrummet efter söndagskvällens match. Någon seger hade de ju heller inte att fira, men i och med poängen har de kvalplatsen i egna händer med tre omgångar kvar.
– Kryss är ändå helt okej, det betyder att vi fortfarande är framför Rosendal. Hade vi förlorat hade de gått om oss, säger lagkaptenen Anton Svensson, utsedd till bäste spelare i Baltichov.

I slutskedet syntes det också tydligt att det var betydligt viktigare att vakta en poäng än att jaga tre. Vid ställningen 28–28 fick Baltichov tag på bollen i försvaret med knappt en halvminut kvar, och istället för att satsa på ett avslut och riskera en kontring emot sig såg man bara till att spela av matchen.

Rivstart
Efter den första halvleken såg det dock ut som att poängen var ganska långt borta. Rosendal ledde med fem mål, men Baltichov skruvade upp tempot och det dröjde bara drygt fyra minuter innan man kvitterade till 17–17.
– I första halvlek gick vi inte riktigt in i situationerna och fick inte till försvarsspelet. I den andra fick vi några goa träffar på dem direkt, analyserar Anton Svensson.

Rosendal, som består av elitserielagets RIK:s juniorer, hämtade sig från anstormningen men hade det även fortsättningsvis betydligt svårare att få hål på hemmalaget.
– När vi möter ett sånt här lag så måste vi visa vilka som bestämmer och smälla på. De är bättre skolade handbollsspelare och då måste vi slå dem med fysik, säger Anton Svensson.

Bottenlag kvar
Nu återstår enbart möten mot bottenlag – Halmstad, Wasaiterna och Skara – i de sista omgångarna. Alingsås, Rosendal, Tibro och Fjärås flåsar Baltichov i nacken, men utan någon plattmatch väntar ett nytt ovisst kval om några veckor. I så fall det fjärde raka division 1-kvalet för Baltichovs del. Tränaren Martin Thyr vill dock inte gå händelserna i förväg.
– Jag fokuserar på träningskvalitet och prestation och räcker det till kval så är det väldigt positivt.
– Det blir en spännande avslutning på säsongen där vi får se hur långt vi kan gå.
Sedan i höstas tycker Martin Thyr att laget tagit kliv framåt.
– Vi fick in sju nya spelare och tar tid innan alla hittar sina roller.

Det handlar både trygghet i gruppen och aktionerna på planen och tränaren lyfter fram spelare som Daniel Wislander och Victor Granholm, som med tiden hittat sina roller på ett allt bättre sätt.
– Vi har blivit lite bättre under säsongen och det är fler matcher där vi prickar rätt i försvarsspelet.
Inför avgörandet är Baltichov skadefritt, dock med undantaget av Hannes Rybo som inte fanns med i söndagens match.
– Han har problem med ett knä till och från och just nu går han på intensivrehabilitering. Jag hoppas att han kan spela i slutet av säsongen.

Är du orolig när en så viktig spelare är skadad?
– Det är klart att jag är, men samtidigt är det ett lagspel och det finns andra som kliver in i hans ställe. Men jag har jättegärna med Hannes Rybo på planen.