Hoppfulla. Ida Rostrup och Parsa Ebrahimi hoppas att han ska få stanna i Floda. Foto: Carina Svensson

De har inte gett upp hoppet

Floda

Parsa Ebrahimi har ett kärleksfullt hem i Floda men riskerar att skickas till ett land han inte känner någon i. Han är en av många som har blivit uppskriven i ålder. Att han nyligen fick ett pass som säger att han är den ålder han själv säger hjälper kanske inte.

Ida Rostrup bor med sin hustru Lisa och deras dotter i ett hus i Floda. För två år sedan fick familjen ett välkommet tillskott – Parsa, som hade kommit hit helt ensam från Iran. Han har fått en stor plats i deras hjärtan, liksom de har fått i hans.

Enligt alla inblandade var Parsa 16 år när kan kom till Sverige. Men så skrevs han upp två år i ålder och fick avslag på både asylansökan och överklagandet på detta. Orsaken till uppskrivningen var att han enligt myndigheterna har uppgivit två olika födelsedatum.

Flera fel av tolk

Det har visat sig att när Parsa först kom till Malmö hade tolken som tog emot hans uppgifter sagt att han var född 1999-04-11.

– Men det är fel, jag är född 1999-05-11, har Parsa förklarat i en tidigare artikel.

Tolken hade även skrivit fel namn, Pursa istället för Parsa, och fel telefonnummer till hans mamma. De två sistnämnda uppgifterna rättades men den felaktiga födelsemånaden stod kvar, trots att Parsa påpekade felet.

När Han skrevs upp i ålder fick det nya födelsedatumet 1997-04-11.

Hoppas innerligt

Parsa har inte bara ett hem och en familj han trivs oerhört bra med. Han går också i skolan i Lerum.

– Det fungerar också väldigt bra och det är fantastiskt att han får gå kvar. Det är viktigt att tänka på att det är människor det handlar om, säger Lisa Ford och fortsätter:

– Nu hoppas vi innerligt att det ska gå bra. Vi tycker så mycket om att ha Parsa här, men det är slitsamt att behöva kämpa mot vår egen regering och myndigheter som behandlar människor på ett icke rättssäkert sätt.

Parsa har inte bara sin bonusfamilj i Sverige han har också kontakt med sin biologiska familj. När han var liten flydde hans familj från Afghanistan till Iran, de fick dock inget medborgarskap utan är fortfarande medborgare i Afghanistan.

Pappan dog. Och som äldsta son arbetade Parsa för att hjälpa till med att försörja sin familj. Möjligheten att få en god framtid var liten och risken att gripas och skickas tillbaka till Afghanistan stor. Han ville till ett land med trygghet där han kunde utbilda sig och jobba för att ta hand om sin familj, och bestämde sig för att ta sig till Sverige. Han är i kontinuerlig kontakt med sin familj i Iran. Om han avvisas blir det dock inte till Iran utan till Afghanistan, där han inte känner någon.

Flodaparet och Parsa har kämpat länge för att han ska få ett pass, och nyligen lyckades de. Nu har han ett afghanskt pass som säger att hans födelsedatum är 1999-05-11.

Familjen har varit på återvändandesamtal på migrationsverket i Kållered. Parsas advokat begärde verkställighetshinder, eftersom han nu har ett pass. Detta innebar att han fick komma hem till Floda efter samtalet.

– Det kan i teorin innebära att Parsa får stanna. Även om chansen är liten vill vi inte att han ska ge upp hoppet. Men det är klart att det är tungt nu, konstaterar Ida Rostrup och fortsätter:

– Vi hoppas att myndigheterna inser att de har behandlat honom fel och ändra beslutet.

Nu hoppas paret även på de nya gymnasiereglerna ska innefatta Parsa. Reglerna kom till eftersom det under 2015 kom så många ensamkommande barn till Sverige att handläggningstiderna blev långa. Detta har i sin tur lett till att ett antal av de ensamkommande har hunnit bli myndiga under handläggningstiden, vilket kraftigt minskar möjligheten att få uppehållstillstånd beviljat. Regeringen föreslår att fler av de ensamkommande som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.