Den nya dagen – en glädjefylld dag

LERUM

Det bjöds på smakfyllda rätter, dräkter i färgprakt och glädjerikt umgänge när studenterna visade hur Nouroz ska firas.
– Afghanerna har det så osäkert och fruktansvärt jobbigt inför sin osäkra framtid. Vi ville att de och våra andra elever skulle få en ljuvlig dag, säger läraren Khristina Andersson.

I förra veckan inträffade Nouroz, som är en högtid som kan jämföras med den svenska nyårsafton. Högtiden firas i bland annat Iran och Afghanistan och nu alltså också i Lerum.

Något positivt

Vårdlärarna på Medlearn, som med integrerad svenska utbildar elever till undersköterskor, ville ge studenterna en ljusglimt i en hård vardag. I klassen går det totalt 47 elever från olika länder. En del av dem är osäkra på om de får stanna i Sverige.

– Vi har flera afghanska elever som riskerar att bli utvisade och det känns viktigt och roligt att kunna ge dem något positivt. De behöver roliga upplevelser för det är mycket som är tungt för dem just nu, säger Khristina Andersson, vårdlärare, och fortsätter:

Olika rätter

– Maten var ljuvlig. Och det var en toppendag, både enligt eleverna och oss lärare. En kille sa att detta var det finaste han hade varit med om på länge.

Det var eleverna själva som hade lagat maten. På borden stod sallader och maträtter från bland annat Iran och Afghanistan. Deltagarna var glada över att få smaka för vissa välbekanta och för andra helt nya rätter.

Välbekant smak

Det var en av killarna som hade längtat så oerhört efter en rätt han brukade äta innan han flydde till Sverige men inte hade ätit sedan han kom hit. Och han njöt av de välbekanta smakerna. Något annat som lät väl smaka var Haft Mewa, en afghansk frukt och nötsallad, som ska bringa lycka till det nya året.

Vårdlärarna Khristina Andersson och Kien Nog hade också med sig varsin rätt, Janssons frestelse och kinesiska inlagda frukter.