Det börjar våras för oss alla

Debatt

Somliga av oss har haft lyckan att födas av goda omständigheter, av förväntansfulla föräldrar som tog emot oss med glädje, i bästa fall som en gåva av Gud. Men det gäller inte alla. Det finns de som är vuxna och gamla och känner sig ovälkomna. En del av våra medmänniskor känner sig utanför den stora mänskliga gemenskapen på grund av olyckliga omständigheter. Det spelar ingen roll om Du upplever Dig som obetydlig och inte är särskilt framgångsrik i Din skola eller arbete. Och det spelar ingen roll om Du är ung eller gammal. Du kan ha samma tankar.

Nyligen avled prins Henrik av Danmark. Han gjorde sig lite omöjlig i det lilla Danmark med att kräva att han ville inte vara nr 3 i ranglistan i Danmark. Han ville vara nr 2. När hans son kronprinsen blev myndig fick han bli nr 2 och fadern, prins Henrik, fick stå ett steg tillbaka och bli nr 3.

Är det inte så med oss alla att vi vill gärna bli lite mer än vad vi är. Det spelar ingen roll om vi är nr 2 eller 3 eller den miljonte. Vår Herre har placerats oss där vi nu är och vi har ingen anledning att sträva för att komma upp i rangskalan.

Kanske är vi som är gamla obetydliga för många i vårt samhälle. Man skall vara framgångsrik, se bra ut, vara rik, ha de rätta kontakterna och med ett strålande leende i ansiktet.

Men vi alla andra som inte kan leva upp till detta? Är vi passé. Nej det är vi inte. Men låt oss vara tacksamma i den position som vår Herre har ställt oss. Vi har så lite möjligheter att ändra på det.

Nu börjar det bli vår och ljuset kommer tillbaka. Det spelar ingen roll om Du är en gammal pensionär, topp­idrottsman eller en framgångsrik företagare. Alla vill ta del av solen som kommer tillbaka. Den har varit borta allt för länge. Och då spelar det ingen roll om jag är nr 2, nr 3 eller den miljonte. Det är bara härligt att leva när det är vår.

Bertil Lindström