AVGÅENDE ORDFÖRANDE. Marianne Fock har varit ordförande sedan 2012 för de 550 hushållen, som bor i Aspenäs Villaägarförenings spridningsområde.

En av Sveries äldsta villaföreningar fyller år

Lerum

Aspenäs Villaägares Förening hade sitt första årsmöte den 16 juni 1928, vilket gör den till en av Sveriges äldsta.
Från start var en av huvudfrågorna hur man skulle lösa vattenfrågan.

– Det hade börjat byggas ordentligt i det här området och vattenfrågan var stor och angelägen, berättar ­Marianne Fock, som 2012 valdes till föreningens första kvinnliga ordförande, men som avgår på torsdagens årsmöte.

– Det har varit väldigt roligt att ha varit engagerad, men nu behövs det nya krafter.

Att klara av vattenfrågan var alltså det första som villägarföreningen tog tag i. På den tiden hade de ett pumphus på Strandvägen, som senare flyttades till Åparken då det på 80-talet hade tjänat ut.

Sophämtningen var en annan stor fråga i inledningsskedet. Att få soporna hämtade kostade åtta kronor per år, men då fick husägaren själv köpa sin egen soptunna för 20 kronor.

Byggde badbryggan

Vägbeslysningen i området sköttes om och hållplaten Aspedalen byggdes. Så även badbryggan vid Aspen.

– Mitt emot dagens LIS fanns ett badhus där alla som bodde i området fick bada gratis, berättar Marianne.

– Alla andra fick betala, så visst var det lite fint att vara Aspenäsbo.

För att de boende i Aspenäs skulle kunna ta sig enkelt till centrala Lerum samlades det in 10 000 kronor för att kunna bygga bron över ån vid dagens Equmeniakyrka.

– Det här var på slutet av 30-talet och en del av pengarna kom från överskottet från midsommarfirandet, berättar Marianne.

När kriget kom hjälpte föreningen sina medlemmar med att skaffa ved och konserveringsburkar, så att maten skulle hålla sig.

– De byggde även Lerums enda skyddsrum för allmänheten, som fanns vid Idrottsplatsen, förklarar Marianne.

Flera traditioner

Midsommarfirandet i föreningen har blivit tradition och startade resan 1933, med att majstången fanns på plats. En annan tradition har blivit julgranen vid Standvägen och Frödings allé.

– Tyvärr fick den inte vara i fred och blev vandaliserad, så numer har vi en flaggstång med belysning där istället. Ser väldigt trevligt ut, konstaterar Marianne Fock.

Det har visat sig att Aspenäs Villägares förening var väldigt driftig redan från början och är än i dag ett bollplank mellan medlemmarna och kommunen. De har varit med om att sätta upp belysning i Åparken och hoppas nu få hjälp med belysningen vid Aspens strand.

– Vi har ett skötselavtal med kommunen och vi tar bland annat bort sly från Hagaviken och preparerar där inför sommaren med ny sand.

Det är också till Hagaviken som föreningens tomte kommer varje år och tar emot barnens önskelistor.

– Vi försöker göra mysiga saker för medlemmarna. Vår uppgift är att främja det trevliga.

I morgon, torsdag, hålls det sedvanliga årsmötet, där man också kommer att fira 90-åringen lite extra bland annat med bakåtblickar och visandet av gamla fotografier.