Foto: Stefan Samuelsson

Fälls för 22 fall av bedrägeri

Lerum

En kvinna i 40-årsåldern fälls för ett stort antal bedrägerier. Kvinnan stal smycken och ett bankkort från en gammal dam och använde därefter kortet till att handla för tusentals kronor.

Det var i december 2016 som kvinnan, som tidigare arbetat inom hemtjänsten, tog sig in hos den gamla damen i Lerum. Ur bostadens stals två plånböcker med bankkort och kontanter samt smycken.

Kort därpå började kvinnan använda det stulna kortet på en rad olika ställen. Från en bankomat i Göteborg plockade hon till exempel ut 15 000 kronor. På olika butiker använde kvinnan kortet för att handla, ofta till stora belopp. På en guldsmedsaffär handlade hon för över 22 000 kronor och på en exklusiv klädbutik köpte hon saker för sammanlagt 11 600 kronor.

Pantsatte smycken

Smyckena som kvinnan stal från den gamla damen pantsatte hon på en pantbank i Göteborg.

Men rättvisan kom ikapp kvinnan och hon åtalades för en rad olika brott: Ett fall av grov stöld, tjugotvå fall av bedrägeri och ett fall av häleri. Nu har domen fallit mot kvinnan, som hade erkänt det hon anklagades för.

”Tillskansat sig pengar”

Tingsrätten konstaterar i sin dom att kvinnan nattetid berett sig tillträde till en gammal människas bostad och att hon utnyttjat sin kunskap som tidigare anställd inom hemtjänsten. ”Hon har därefter på olika sätt tillskansat sig pengar och andra värden genom att använda NN:s kort och pantsätta de smycken som tillgreps”, skriver domstolen som anser att straffvärdet för gärningarna motsvarar omkring ett års fängelse.

Kvinnan förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. Detta har dock enligt domstolen inte någon inverkan på påföljden.

Straffet stannar vid skyddstillsyn kombinerat med en månads fängelse, vilket rätten anser är en lämplig påföljd. Kvinnan ska även betala närmare 120 000 kronor i skadestånd.