• Foto: Daniel Elfvelin
  Elin Lundblad, poängligavinnare på med serierekordet, 75 poäng.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Jasmine Hallberg, tvåa i poängligan på 53 poäng.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Alinde Fredriksson, trea i poängligan på 52 poäng.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Emma Lundblad, femma i poängligan på 37 poäng.

Flodas bästa säsong någonsin

Innebandy

Floda gjorde sin bästa säsong någonsin när man slutade trea i division 1 och radade upp rekordsiffror. Tabellnian Lerum ser 2017/2018 som ett avstamp inför framtiden.

I söndags avslutade Floda säsongen med bortamatch mot Kungälv. Matchen var av akademiskt intresse, men tränaren Claes Svanström tyckte att det var skönt att sätta punkt på ett snyggt sätt.

– Det gör att vi fick distans ner till fyran och visade att vi är värda vår tredjeplats, tycker han.

Med facit i hand svider förlustmatchen mot tabelltvåan Lindås med några omgångar kvar. Matchen var jämn länge, men med bara nio tillgängliga spelare tröt orken för Floda i den sista perioden.

– Vi var drabbade av influensa och magsjuka, men så är det väl för alla lag någon gång under säsongen, funderar Claes Svanström.

Totalt sett är han dock nöjd. Han blickar tillbaka på sina många år som tränare och konstaterar att långsiktiga planer ger resultat. Han har varit med om hela spannet från en jumboplats till den här säsongens fajt om en kvalplats.

– Jag har inte riktigt hunnit sätta mig ner och samla tankarna än, men statistiken visar att det inte bara är placeringsmässigt som vi gjort vår bästa säsong.

God statistik

Floda har aldrig tagit så många poäng, aldrig haft så bra plus- minusstatistik (+50 poäng), aldrig gjort så många mål och aldrig haft så många spelare högt upp i poängligan. Laget lyckades med den smått otroliga bedriften att lägga beslag på första-, andra-, tredje- och femteplatsen i poängligan. Elin Lundblad slog poängrekord i division 1 Göteborg med 75 poäng, Jasmine Hallberg tangerade förra årets poängskörd, 53, och både Alinde Fredriksson och Emma Lundblad slog personliga poängrekord i division 1 med 52 respektive 37 poäng.

– Det är en lagsport och utan spelare bakom som gör grovjobbet finns inte utrymme att göra poäng, men det är fantastikt kul för tjejerna och viktigt att ha mål- och poänggörare, konstaterar Claes Svanström.

Han är extra glad åt Elin Lundblad, som efter sina långvariga problem med hjärtat och blodproppar i båda benen imponerar stort.

– 75 poäng på 22 matcher talar sitt tydliga språk.

Lerum slutar nia

I andra änden av tabellen hamnar Lerum. Idag, onsdag, spelar de seriens sista match när man möter jumbon Kärra på bortaplan. Men redan inför mötet är det klart att det slutar med en niondeplats.

– Det är klart att vi hade önskat att det såg bättre ut tabellmässigt och hade vi vunnit några av våra många uddamålsförluster så kanske vi hade hamnat högre upp. Samtidigt kanske det har med rutinen att göra, säger tränaren Christoffer Sturesson.

Med tanke på generationsväxlingen som sker är han ändå ganska nöjd.

– Vi har dragit många lärdomar och våra spelare har utvecklats.

Lerumstränaren hoppas nu på något nyförvärv samtidigt som han får behålla stommen i det befintliga laget.

– Nu jobbar vi efter en tvåårsplan. Vi höjer målsättningen till nästa säsong och 2020 ska vi vara med i toppen och slåss om kvalplatser.