• Foto: Marie Megitt
  De första besökarna strömmar in.
 • Foto: Elin Boardy
  Lars-Gunnar Andersson gav många roliga exempel på brev med språkfrågor som kom till radioprogrammet Språket.
 • Foto: Marie Megitt
  Kultur- och bibliotekschef Barbro Ahlberg presenterade kommunalråd Lill Jansson.
 • Foto: Marie Megitt
  Ungdomshörnan på biblioteket var populär att sitta i.
 • Foto: Marie Megitt
  Klädhängarna fulla när Mama Gumbo spelade och sjöng.

Många nyfikna när biblioteket invigdes

Gråbo

Det var många, över 500 personer, som ville vara med under invigningsdagen av det nya biblioteket på Mjörnbotorget i lördags.

Det bjöds på barnteater, tal och föreläsning.

Strax före tolv gick en ”bokkedja” över torget med den sista boken från det gamla biblioteket. Sven Nordqvists ”Pannkakstårtan” skickades från hand till hand hela vägen fram till det nya biblioteket, där Kultur- och Biblioteketschef Barbro Ahlberg tog emot den och överräckte den till Lill Jansson, kommunalråd med särskilt ansvar för området lärande, som klippte bandet och öppnade dörrarna. Många nyfikna strömmade in för att titta på det nya biblioteket, låna en bok, och smaka på tårta och kaffe.

Lill Jansson höll tal och betonade bibliotekets vikt både som mötesplats och källa till litteratur, och som viktig aktör i tider då förmågan att bedöma information och källor blir allt viktigare.

Klockan ett hade barnavdelningen möblerats om för att rymma publiken till språkprofessor Lar-Gunnar Anderssons föreläsning, med rubriken ”Om alla säger fel – blir det rätt då?”. Varenda stol och sittplats var upptagen, och föreläsningen bjöd på många skratt och mycket tänkvärt om språket.

Hela dagen var det fullt av folk på biblioteket, uppskattningsvis mellan 500 och 600 personer. Från och med måndag mars har biblioteket öppet med nya utökade öppettider, samt Meröppet, då det går att använda biblioteket även då det inte finns personal på plats.