• Arkivbild: Daniel Elfvelin
  • Arkivbild: Daniel Elfvelin
    Derbydags. Daniel Jacobsson och de övriga Flodaspelarna ställs mot FBC Lerum i kampen om en allsvensk plats.

Hett derby väntar efter Flodavinst

Innebandy

I den tredje och avgörande matchen tog Floda chansen och slog Lidköping. Nu väntar ett hett Lerumsderby i jakten på en plats i allsvenskan.

Efter en förlust och en vinst väntade i söndags den tredje och avgörande matchen mellan Floda IBK och IBK Lidköping i kvalspelet till allsvenskan. Matchen spelades i Lidköpings idrottshus inför 621 åskådare, varav en hel del tillresta Flodasupportrar.

En jämn första period slutade 0-1 till Flodas fördel efter mål av Jesper Hallberg. I andra perioden ökade Floda tempot och lyckades utöka ledningen till 0-5 genom mål av Mattias Ögren, Jesper Hallberg, Emil Johansson och Emil Gustafsson.

Där borde Floda ha avgjort matchen men Lidköping kom tillbaka och reducerade två gånger genom mål av Marcus Nilsson och Mattias Hasselström.

Ställningen inför den tredje perioden var således en Flodaledning med 2-5. Lidköping öppnade starkt och gjorde ytterligare ett reduceringsmål till 3-5.

Genom Mattias Ögren lyckas Floda utöka ledningen till 3-6 innan Lidköpings Marcus Nilsson i nionde minuten reducerade till 4-6.

Två mål efter utvisning

I tolfte minuten i den tredje perioden utökade Floda sin ledning till 4-7 genom Emil Johansson. Samme Johansson drog dock strax därefter på sig en utvisning vilket gav Lidköping chansen att komma igen. Inom loppet av ett par minuter hade laget prickat rätt inte mindre än två gånger och därmed knaprat in på Flodas ledning till 6-7. Man kan tänka sig att en och annan nagel bets i Flodaklacken.

Med sex minuter kvar av matchen gick Lidköping fram med allt man hade, men lyckas inte punktera det hårt arbetande Floda.

Lidköping plockade ut målvakten vilket gav Flodas Daniel Jacobsson möjlighet att sätta 6-8 i tomt mål. Matchens sista mål gjordes av Flodas Emil Gustafsson som därmed fastställde slutresultatet 6-9.

Flodas tränare Andreas Burman berömmer sitt lag för insatsen.

– I den första matchen gjorde vi en ganska svag prestation men vi har rättat till våra misstag. Vi jobbar mycket hårdare, täcker fler skott och bjuder på mycket mindre än vad Lidköping gör. Det är en fantastisk prestation från samtliga spelare, säger han.

Någon särskild spelare du vill lyfta fram?

– Elias Holmberg har inte spelat så jättemycket tidigare men vi satte in honom i torsdagens match mot Lidköping hemma och han gjorde en magisk prestation. Igår svarade han för en likadan prestation.

Kommunderby väntar

Flodas vinst innebär att det blir FBC Lerum och Floda IBK som gör upp om en plats i allsvenskan. Något Andreas Burman verkligen ser fram emot.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Det är två hårt arbetande lag och det kommer att bli en helt annan matchserie än den mot Lidköping. Det här är två lag som inte bjuder på någonting.

Vad tror du om era chanser?

– Vi har bra chanser. Vi har inte förlorat mot Lerum under säsongen och har tagit fyra av sex poäng. Men vi behöver vara ödmjuka och veta vad som tagit oss hit. Om vi fortsätter att göra de sakerna till 100 procent kommer det att bli tufft för Lerum för vi har ett väldigt bra lag.

Matcherna spelas bäst av tre, och den första där FBC Lerum har hemmaplan spelas nu på söndag i Estrad Arena i Alingsås. Om det blir en tredje och avgörande match är det också då FBC Lerum som har hemmaplan. Den matchen spelas i så fall nästa helg.

Staffan Hjalmarsson, en av Lerums två huvudtränare, tycker att laget har goda chanser att vinna mot Floda men är beredd på tuffa matcher.

– Jag tror att det kommer att bli stentuffa matcher. De här är de två lagen i serien med de tveklöst bästa försvaren, säger han.

Hjalmarsson beskriver de kommande matcherna som ett unikt drama, och ser också han verkligen fram emot kampen om den allsvenska platsen.

Är det överdrivet att kalla det ett historiskt möte?

– Nej, det är precis vad det är.

Som ni går segrande ur?

– Som vi till slut kommer att gå segrande ur, säger Staffan Hjalmarsson och skrattar.

Den andra matchen spelas nästa torsdag. Då är det Floda som har hemmaplan och därmed väljer lokal.

– Vi kommer att köra hemma i Rydsberg. Vi har bara förlorat en match där, så det känns ganska onödigt att flytta från där tryggheten finns, säger Andreas Burman, tränare för Floda IBK.