Foto: Per Anger

Krav på åtgärder efter dödsolycka i Härskogen

Lerum

Efter fredagens svåra trafikolycka som krävde två liv på Härskogsvägen höjs åter röster om att säkerheten på vägen måste bli bättre.

Larmet om olyckan kom strax efter klockan 17 på fredagen. Ett lastbilssläp kom av någon anledning över på fel sida av vägen och kolliderade med två personbilar.

Ambulanser, läkarbil, ambulanshelikopter och enheter från flera olika räddningstjänster skickades till platsen, men det gick inte att rädda livet på förarna av de två bilarna, en man i 60-årsåldern och en man i 75-årsåldern.

Inledningsvis uppgav polisen att lastbilen hade tappat sitt släp före olyckan, men på lördagen gick polisen istället ut med att det inte hade lossnat utan att det var en snäv kurva där släpets framdel ska ha kommit över på fel körbana.

Utreds av polisen

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt vårdslöshet i trafik, och olyckan utreds nu av trafiksektionens utredningsgrupp inom polisen.

Fredagens tragiska olycka sätter åter fokus på trafiksäkerhetssituationen på den slingriga och smala Härskogsvägen. Många har skickat insändare och kommenterat på LT:s Facebooksida. En vanlig uppfattning är att vägen bör stängas för tung trafik.

En av de som kommenterade på LT:s Facebooksida var Eva Andersson, centerpartistiskt kommunalråd i Lerum. ”Mina tankar går till anhöriga. Vägen bör stängas för lastbil med släp, och transporter med farligt gods.”

”Otrygg trafiksituation”

Till LT utvecklar Eva Andersson:

– Vi har bestämt att boka ett möte med Trafikverket där vi kommer att lyfta frågan om trafiksäkerhetsfrågan på Härskogsvägen. Många människor upplever trafik­situationen på Härskogsvägen som oerhört otrygg. Något måste göras.

Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) uppger att kommunen i princip vid varje möte med Trafikverket har lyft frågan och att man kommer att göra det igen.

– Vid tidigare möten har Trafikverket meddelat att de inte kan förbjuda tung trafik på vägen, detta får de bara göra om bärigheten inte tillåter det.

– Jag har själv i många år pendlat till Borås via Härskogsvägen och varit nära att råka ut för olyckor flera gånger. Med tanke på den tragiska olyckan i fredags så kommer vi absolut lyfta frågan igen att Trafikverket måste göra förändringar på vägen för att öka säkerheten, fortsätter Dennis Jeryd.

Möjliggöra förbud

Även Alexander Abenius (M), kommunalråd i opposition, vill att frågan om åtgärder på Härskogsvägen lyfts med Trafikverket.

Han berättar att Moderaterna i Västra Götaland i helgen tog beslutet att verka för en ny led som knyter ihop E6 syd, RV40, E20, E45 och E6 norr.

– Detta skulle avlasta Härskogsvägen och möjliggöra ett förbud mot tung trafik över Härskogsvägen utan att försvaga Lerums kommuns geografiska position för näringslivet som är beroende av transporter till och från Landvetter flygplats, skriver han i ett mejl.

LT har varit i kontakt med Trafikverket för att fråga hur myndigheten ser på säkerheten på Härskogsvägen och vilka eventuella åtgärder som kan vara aktuella. Trafikverket vill dock inte uttala sig utan hänvisar till en ny åtgärdsvalstudie för Härskogsvägen. LT har begärt ut studien från Trafikverket men vi hade vid denna tidnings pressläggning ännu inte fått ta del av den.