Kvalstart för Lerum och Floda

Innebandy

Floda mot serievinnaren Lidköping och Lerum mot Alingsås. Det är lagen som ställs mot varandra i den första kvalomgången.
– Det är nu det roliga börjar, säger Lerums tränare Staffan Hjalmarsson.

På söndag inleds kvalet, där ett lag tar steget till allsvenskan. Som vinnare av serien fick Lidköping välja motståndare och valet föll på Floda, som kom fyra efter förlusten med 6–1 borta mot Mölndal i helgens sista omgång. Enligt lagets tränare Andreas Burman har man allt att vinna.

– Lidköping och Lerum har all press på sig. På pappret har de lag som ska gå upp, annars är det inte bra nog. Vi hade helt ärligt inte ens pratat om kval utan bara om att bygga upp en bra grund inför nästa säsong, säger han.

Två kryss hittills

Men Andreas Burman tror ändå att Floda har en god chans.

– Det blev två oavgjorda matcher i serien och känslan var att vi hade kunnat vinna båda matcherna. I den sista bortamatchen borde vi ha avgjort tidigt men var inte tillräckligt effektiva.

– Vi möter ett lag med en jättebra offensiv, men vi har seriens bästa defensiv och detta kommer att bli tre riktigt bra matcher.

Du säger tre matcher, så du tror att det kommer att gå till en direkt avgörande match?

– Det är jag övertygad om.

Om du hade fått välja, hade du då sluppit tabellettan Lidköping redan i den första omgången?

– Hade jag fått välja så hade jag valt Lidköping eller Lerum, jag tycker att vi har haft svårare mot Alingsås än mot de andra två lagen. Jag hoppas att vi vinner och kanske får möta Lerum, det vore ett drömscenario.

Formstarkt Lerum

Lerum går in i kvalspelet med fem raka segrar efter att ha pulvriserat jumbon Partille IBS med hela 15–0 i söndags.

– Det går alltid upp och ner en säsong men vi har fått en fin avslutning och spelar mycket med tre formationer som fungerar bra. Det är en stor styrka, säger Staffan Hjalmarsson.

Lerum får beröm för sin defensiv, men Staffan Hjalmarsson tycker att hans lag även kan matcha motståndarens ”sprudlande offensiv”, som han uttrycker det.

Som etta och tvåa i tabellen har Lidköping och Lerum fördel av en extra hemmamatch om deras kvalsemifinaler avgörs i tre möten.

– Framför allt är det skönt att börja med en hemmamatch, tycker Staffan Hjalmarsson.

Förra året var ni bara några sekunder från allsvenskan, kommer tankarna tillbaka nu när det är dags för ett nytt kval?

– Kanske att sådana tankar fanns i början av säsongen, men det är inget vi lägger någon vikt vid utan nu är nu.

I laget talar man om möjligheten att lyckas, snarare än risken att misslyckas.

Du har jobbat mycket med spelarnas självförtroende, självkänsla och mod. Är detta något som är extra viktigt i ett kval?

– Absolut. Jag tror att det som till slut avgör är hur väl gruppen sitter ihop och den riktigt brinnande längtan efter att vinna.

När LT talade med Flodas och Lerums tränare i måndags fanns det inte någon spelare på sjuk- eller skadelistan. Floda tvingas trots det klara sig utan backen Patrik Koskenniemi, som inte kan delta på grund av sitt jobb.