• Foto: Daniel Elfvelin
  Rodi Sendi dribblar mot försvarande Joel Andersson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Rasmus Brodin försöker stoppa Tobias Simrén.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  August Sandberg.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Spelande tränaren Rasmus Brodin.

Lagbygget har bara börjat i Lerum Basket

Basket

Det har varit en nystart där Lerum Basket ofta spelat med decimerat lag och man har parkerat sist i tabellen. Men det har också varit en säsong där flera unga fått chansen att utvecklas. Efter herrarnas comeback är den spelande tränaren Rasmus Brodin fast besluten att driva laget vidare.

Det är söndagskväll i Dergårdshallen. Lerums 17-års- killar har precis vunnit en match mot Ale och coachen Rasmus Brodin står och pratar med tränaren i motståndarlaget. Men kvällen är inte slut för Rasmus, snart startar herrarnas träning där han själv ska delta.

– Jag är spelande tränare i herrlaget och sen är jag inne på mitt femte år som coach för två ungdomslag så det är många bollar i luften. Basket är min fritid, säger han.

En av rollerna skulle han dock med glädje lämna ifrån sig, den som coach för herrarna. Efter en säsong utan någon seniorverksamhet alls tog Rasmus initiativet till ett herrlag inför den gångna hösten. I brist på någon annan som axlade tränarrollen tog han den själv.

– Det är svårt att fokusera på att vara både spelare och coach och båda delarna blir lite lidande. Jag tror att det skulle vara bra om det kom in någon stark röst som kan organisera det hela men det är svårt att hitta ledare just nu, säger han.

För liten stomme

När säsongen startade hade Rasmus lockat en hel del spelare till laget och man lyckades vinna två matcher i upptakten. Men efter den lovande inledningen har det varit svårare att få ihop fullt lag till matcherna och stommen på fem, sex spelare är för liten. 

Är det värt att fortsätta?

– Ja, jag tycker att det är viktigt att det finns ett herrlag. Dels är det bra PR för klubben, till exempel genom att synas i tidningen, dels har klubbens yngre spelare några att se upp till och kunna träna med, säger Rasmus.

Lerum Basket har flera ungdomslag med stora trupper. Återväxten finns och därför är det viktigt att det så småningom finns ett seniorlag att ta klivet upp till. Flera spelare från 17-årslaget har redan den här säsongen deltagit på träningar och matcher. 

– Det är grymt för utvecklingen och gör väldigt mycket för deras spel. Speciellt för Sebbe som storleksmässigt inte matchas i sitt vanliga lag.

Sebbe, som Rasmus pratar om, är klubbens pojklandslagsspelare Sebastian Forsling. Med sina 2,05 meter krävs det ofta matcher på seniornivå för att han ska få någon ordentlig utmaning. Detsamma gäller för den några centimeter kortare Joel Andersson.

– När jag spelar med herrarna är det många som är starkare än vad jag är och då får jag spela lite annorlunda och göra lite andra moves, det har utvecklat mig mycket, tycker han.

Joel började spela med seniorerna sporadiskt en bit in på hösten och med tiden har han blivit allt mer bofast i truppen.

– Jag tycker att det kändes som att det saknades något i klubben när herrarna var borta, därför är det kul att de kommit tillbaka och att jag får chansen att spela är ännu roligare.

Avslutar hemma

Lerum laddar nu för säsongens sista match hemma mot One4all Basket på fredag och Rasmus Brodin är helt inställd på fortsatt spel i division 3 i höst.

– Det har varit en bra uppstartssäsong där vi fått in yngre i seniorspel och jag hoppas att de ska bli ännu fler. Nu ska vi bygga vidare på det vi har börjat och målet är att ta steget till division 2 där vi spelat innan. Men det kommer att ta ett par år.

Kanske blir det även aktuellt att starta upp ett damlag igen. Det finns intresse från spelare som har spelat i Lerum tidigare och styrelsen har diskuterat frågan.

– Jag tycker det vore jättekul om det skulle startas ett nytt damlag. Då skulle klubben synas ännu mer och sen finns det ju chans att locka fler spelare, både nya och gamla.