Foto: Daniel Elfvelin
Anton Olofsson (nummer 93) kramar om tremålsskytten Joakim Fors efter segern mot Alingsås.

Lerum vände i första kvalmatchen

Innebandy

Den heta viljan fanns där redan från början, och efter en period kom också den kontrollerade kylan. Då startade FBC Lerum vändningen som gör att man skaffat sig ett grepp om kvalsemifinalen mot IBK Alingsås.

Tränaren Mattias Flodén konstaterar att Lerum spelat tuffa bataljer mot Alingsås i två decennier, så att det skulle bli jämnt även i söndagseftermiddagens kvalmatch var ingen högoddsare. Joakim Fors blev den store matchhjälten när han gjorde tre mål för hemmalaget och avgjorde med sitt 6–5-mål med drygt halva den tredje perioden kvar.

– Det var jävligt skönt, det gick en rysning genom kroppen, säger han.

– Sen var det skönt att hålla undan. Jag tycker egentligen att vi spelade bra i alla tre perioder. Vi gjorde några misstag i den första perioden, men sedan tog vi taktpinnen.

Efter 20 minuter var det dock uppförsbacke. Joakim Fors gjorde sitt första mål när han kvitterade till 2–2 med en minut kvar av den första perioden, men därefter gjorde Alingsås två mål inom loppet av fyra sekunder. I periodpausen hade Mattias Flodén ett samtal med spelarna.

– Vi pratade om att det är ett långt play off och att vi var tvungna att komma ner i varv och spela mer kontrollerat, säger han.

Från den andra periodens start bet sig Lerum oftare fast i anfallszonen samtidigt som man fortsatte att vara farliga i spelvändningarna.

– Vi var noggranna och värderade passningarna, men spelade samtidigt frejdigt. Det var ett magiskt snack du hade efter första perioden, säger Mattias tränarkollega Staffan Hjalmarsson.

Var spelarna nervösa i den första perioden?

– Jag tror inte att de var nervösa, men det finns en enorm hunger efter allsvenskan. Det var mycket adrenalin och det måste man förstå, de är ju människor, men sen tog de till sig av det vi sa och spelade på ett annat sätt, säger Mattias Flodén.

Efter två perioder hade Lerum utjämnat och tog ledningen i början av den tredje. Alingsås kvitterade, men därefter satte alltså Joakim Fors det avgörande målet. Nu har FBC chansen att avgöra kvalsemifinalen borta i Estrad arena på onsdag.

– Jag tycker att vi ska vinna där också, det spelar ingen roll om vi spelar borta eller hemma, jag tycker att vi ska vinna med 2–0 i matcher, säger Joakim Fors.

Tränarduon tror på en ny jämn tillställning men tycker att det är skönt att åka till Alingsås med vetskapen att man kan avgöra.

– Jag tror på en likvärdig matchbild som idag, sen får vi se vad det står i slutet på matchen. Det kommer nog dubbelt så många personer och tittar, det blir säkert en fin inramning, även om det nog är svårt att skapa det tryck som finns här i Rydsbergshallen, säger Mattias Flodén.

I den andra kvalsemifinalen föll Floda IBK borta mot IBK Lidköping. Mattias Ögren gav Floda ledningen redan efter 35 sekunder och efter några händelserika minuter stod det 2–2. Lidköping tog ledningen i den åttonde minuten och vann till sist med 9–5. Nästa match mellan lagen spelas i Rydsberghallen på torsdag.