• Foto: Kenth Wångklev
  • Foto: Rebecka Bjurmell
  • Foto: Amanda Andréas
  • Foto: Amanda Andréas

Malin Wättring får årets Säve-Söderbergs pris

Lerum/göteborg

Lerumsbördiga jazzmusikern och kompositören Malin Wättring belönas med årets Säve-Söderberghs pris.
– Jag började gråta och blev jätteglad. Det är inte varje dag någon ringer och säger att de vill ge en 40 000 kronor, säger hon och skrattar.

Malin Wättring är jazzmusiker, saxofonist och kompositör. Hon är uppvuxen i Lerum men är numera bosatt i Göteborg. Utöver kvartetten Malin Wättring 4 och oktetten Malin Wättring 4 spelar hon saxofon i bandet Anna Högberg attack! och spelar dessutom även solo.

Det senaste året i hennes musikkarriär har varit minst sagt händelserikt.

Årets kompositör

I oktober i fjol utsågs hon till Årets kompositör vid P2:s gala Jazzkatten. Detta efter att såväl 2015 som 2016 varit nominerad till pris i samma kategori.

– Jag blev jätteglad, det kändes verkligen som att det var bra tajming. Jag har jobbat mycket med att skriva musik de senaste åren, och hade precis genomfört det stora projektet med Bohuslän Big Band. Priset blev en fin bekräftelse på att det var uppskattat, säger hon.

2016 hade Malin Wättring fått förfrågan om att skriva ett beställningsverk åt Bohuslän Big Band. Samarbetet mynnade ut i skivan Harvest som släpptes den 16 februari i år. På skivan medverkar Malin Wättring med sin kvartett Malin Wättring 4, som utöver Malin själv på saxofon består av Naoko Sakata på piano, Donovan von Martens på bas och Anna Lund på trummor.

Stor utveckling

– Det är det mest utmanande jag gjort som kompositör, saxofonist och konstnär. Jag lade i princip åtta månader på att skriva musiken och har lärt mig extremt mycket. Att få det här uppdraget har verkligen hjälpt mig att utvecklas på många olika plan, och jag är jätteglad för det.

Hon fortsätter:

– Jag hade skrivit för kvartett och oktett tidigare, och släppte debutskivan Glöd 2015. Jag hade gått och drömt lite om att få skriva för storband, så det kom väldigt lägligt. Även om jag inte hade skrivit för storband förut kände jag mig väldigt redo för det.

Hon beskriver det som en fantastisk känsla att skivan nu äntligen är ute.

– Det känns som att jag har gått runt och varit gravid i två och ett halvt år. Skivan har blivit min bebis på något sätt, och nu får den födas och leva sitt eget liv.

Säve-Söderberghs pris

Förra veckan kom nästa fjäder i hatten för Malin Wättring. Då stod det nämligen klart att det är hon som tilldelas årets Säve-Söderberghs pris med motiveringen:

”Malin har redan visat en imponerande bredd i sitt musicerande. Hon spelar i såväl stora som mindre grupper, oftast saxofon men också gitarr och sång.  Hon har också visat en utsökt kompetens och känsla för komposition och som arrangör. Hennes musik är närmast gränslös och spänner över många musikaliska fält. Det ska bli spännande att se vart denna stora begåvning tar vägen”.

Priset, som delas ut vid Jazzriksdagen i Halmstad den 18 maj innefattar ett stipendium på 40 000 kronor. Ett minst sagt glädjande besked för henne.

– Jag började gråta och blev jätteglad, det är inte varje dag någon ringer och säger att de vill ge en 40 000 kronor, säger hon och skrattar.

– Som musiker blir man inte jätterik på det man gör, så det här är ett väldigt välkommet bidrag och även en fin bekräftelse.

Vad innebär priset för dig?

– Det innebär en möjlighet att fortsätta utvecklas och att fortsätta hålla på med musik. Jag har en massa saker jag vill göra, och det här hjälper mig att kunna fokusera och lägga tid på det.

Under våren väntar ett antal spelningar i olika konstellationer, bland annat i Berlin, Malmö och Halmstad. Den som vill se Malin Wättring på hemmaplan i Göteborg kan bege sig till Nefertiti den 29 juni då hon spelar tillsammans med William Soovik band.

Under året kommer Malin Wättring i övrigt fokusera på sitt soloprojekt. I maj har hon hyrt en stuga dit hon ska bege sig själv för att skriva musik.

Kommer det att mynna ut i en soloskiva?

– Det är drömmen, men vi får se vart det tar vägen. Vi får se var musiken landar någonstans.