• Foto: Daniel Elfvelin
  Leo Lindahl och Ted Löfqvist.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Jesper Gustafsson och Lucas Hagman.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Leo Lindahl.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Medlemmar från bygdegårdens karateklub och MMA-klubb framför den nya buren.

MMA-klubbens första tävling i nya buren

Mma

Som att hoppa höjdhopp över en allt för låg ribba. Så beskriver Icon MMA:s ägare Ted Löfqvist hur det är att träna MMA utan en bur. Med sin nybyggda oktogon kan klubben i Gråbo nu ta stora kliv framåt och i helgen arrangerar man sin första tävling någonsin.

Sedan cirka en månad tillbaka täcks scenen i bygdegården av en åttakantig bur. På träningen den här tisdagskvällen visar Ted Löfqvist hur man kan lyfta upp och trycka sin motståndare mot det elastiska nätet och Leo Lindahl övar så kallade escapes där han ålar sig med ryggen mot nätet.

– Det här är jättebra, det betyder att vi kan utveckla vår tävlingsgrupp som vi längtat efter. Plus att det är något som folk tycker är spännande när de kommer hit, det går att utveckla hela verksamheten på ett helt annat plan, säger Leo.

Hela registret

Buren är en förutsättning för att utövarna ska kunna träna på alla moment som ingår i MMA.

– Om man jämför med höjdhopp så är träning utan bur som att ha en ribba som inte går att höja högre än 1,50 meter, och då kommer hopparna aldrig att hoppa högre heller. På liknande sätt var det här, det gick inte att få någon utveckling, säger Ted Löfqvist.

Buren är också en förutsättning för att man ska kunna arrangera tävlingar och på lördag är det dags för premiäreventet. I måndags kväll var det 27 anmälda deltagare.

– Det är en deltävling inför SM och det ska bli skitkul, säger Jesper Gustafsson, ordförande och instruktör.

Redan nu är det klart att klubben står värd för ytterligare en SM-deltävling i augusti. Om förbundet, kommunen och vädret tillåter funderar man då på att montera ner buren, sätta upp den på parkeringen, och ha arrangemanget utomhus.

– Nu är det bara att göra ett så gott jobb som möjligt och kanske att vi till och med kan arrangera SM-finaler i framtiden. Men de här första två är testtävlingar, säger Jesper Gustafsson.

Leo Lindahl är en av två hemmahopp på lördag. Det blir hans debut efter att tidigare ha tävlat i submission.

– Det blir spännande, riktigt kul att få se hur mycket jag utvecklat mina kunskaper. Jag ska gå en match i MMA B, som är fullkontakt men utan slag på marken.

Vill växa

20-25 kampsportare tränar idag regelbundet i klubben. Ambitionen är att öka antalet medlemmar och med hjälp av buren är det enklare att bedriva träningar i två grupper, en nybörjargrupp och en fortsättnings-/tävlingsgrupp.

Det var tack vare ideellt arbete från sina egna medlemmar och hjälp från Lerums kommun som Icon MMA kunde bygga buren. Notan hamnade på 68 000 kronor.

– En komplett bur kostar vanligtvis betydligt mer, men tack vare att vi gjorde mycket själva och beställde utan golv, mattor etcetera fick vi ner priset. Magnus T Carlsson på kommunen har varit till stor hjälp för oss klubbar i bygdegården, det hade blivit svårt att genomföra detta utan honom, säger Jesper Gustafsson.