Foto: Per Anger
Tända ljus. En vanlig syn under Earth hour.

Mycket händer i samband med Earth hour

Kommunen

På lördag kväll infaller Earth hour. Under samma dag och kväll händer det en hel del runt om i kommunen.

Klimatkampanjen Earth hour drogs igång 2007 av Världsnaturfonden och syftar till att rikta fokus på klimatfrågan.

I Lerum, som ju har ambitionen att bli Sveriges ledande miljökommun, har man uppmärksammat Earth hour under ett antal år. Bland annat genom att under den timme kampanjen pågår varje år släcka ner kommunhuset och stora delar av den offentliga belysningen. Så också i år.

Men det är inte bara mörkläggning som väntar i kommunen på lördag. Och tur är väl kanske det.

Barnprylmarknader

I både Lerum och Floda ordnas det barnprylmarknader. I Lerum är det Equmeniakyrkan som gäller och då både lördag och söndag. I Floda får man ta sig till Hästhagenskolan för att fynda.

I Hjällsnäshallen i Gråbo går årets upplaga av Villa- ägaremässan, Bo och Energi, av stapeln på lördag. Mer om mässan kan du läsa här.

Strax före Earth hour anordnas dessutom ett stämningsfullt fackeltåg i Gråbo. Tåget börjar vid Centrumkyrkan en halvtimme innan Earth hour.

I Lerum firas timmen in med en konsert med Lerums kammarkör. Detta sker i Equmeniakyrkan.

Årlig nedsläckning

Klockan 20.30 är det så dags för den årliga nedsläckningen som pågår under en timme.

Enligt Lerums kommun står varje person i Sverige bakom ungefär tio ton utsläpp av växthusgaser per år. En siffra som skulle behöva minska till två ton. Och för att göra det finns det flera olika sätt, tipsar Peter Rosengren, energi- och klimatrådgivare på Lerums kommun.

– Tänk om fler kunde göra ett ärligt försök att faktiskt minska sina klimatutsläpp. Kolla upp hur det där med buss och tåg faktiskt fungerar, plocka fram cykeln så den är klar att använda, titta in på närmsta barnprylmarknad, så du får den där sköna känslan i kroppen att du faktiskt gör något betydelsefullt, säger han i ett pressmeddelande.