• DE TRE I ORANGE. Det var Carl-Johan Augustsson från Ryhlers bygg, Stihls VD Kjell Svensson och kommunalråd Dennis Jeryd som sågade var sin liten bit vid invigningen. Här omringad av politikerna.
  • SKISS. Så här planerar företaget att det ska se ut vid Stihls huvudkontor i Stenkullen. Byggnaden ska stå klar i april 2019.
  • FÖRSTA SÅGTAGET. Stihls vd Kjell Svensson var den som först satte betongsågen i marken där den nya tillbyggnaden ska stå klar om cirka ett år.

Stihl växer så det knakar

Lerum

Stihl i Stenkullen växer så det knakar. I torsdags påbörjade företaget sin fjärde utbyggnad sedan etableringen i kommunen 1992.
Det blir deras största utbyggnad hittills med 3 200 kvadratmeter extra lager- och kontorsyta.

Det blev ett ovanligt ”första spadtag” då ceremonin gick ut på att företagets vd Kjell Svensson, byggföretaget Rydlers byggs projektledare Carl-Johan Augustsson och kommunalråd Dennis Jeryd (S) med en betongsåg skar var sin skåra i marken där den nya utbyggnaden ska ligga.

– Vi har vuxit i många år nu och har bestämt oss för att fortsätta göra det, sa Stihls vd Kjell Svensson i sitt välkomsttal.

– Det är med stolthet som vi nu påbörjar den här tillbyggnaden på 3 200 kvadratmeter. Det är den största utbyggnad vi gjort hittills.

Investerat i solceller

Det var också med stolthet i rösten som Stihls vd berättade att företaget investerat i solceller.

– Det nya taket kommer att täckas av solceller som gör att halva energiförbrukningen för hela anläggningen kommer från dem.

– Vi kommer att bli störst i kommunen på solceller.

Men varför sätter ni inte solceller även på de redan befintliga taken?

– De gamla taken är inte konstruerade för att ha solceller, så då hade vi tvingats byta ut taken, och det kändes inte rätt.

Företagets utveckling

Bolaget, Andreas Stihl Norden, är störst i världen på att tillverka motorsågar, men säljer numera även andra trädgårdsprodukter. Företaget har satsat hårt på att få fram batteridrivna och mindre miljöbelastande produkter. Den stora efterfrågan på robotgräsklippare har varit en del av företagets utveckling.

– Sedan starten har vår omsättning ökat från 100 miljoner kronor till en miljard kronor, säger Kjell Svensson.

– Utbyggnaden sker på grund av att vi hela tiden växer och vi behöver helt enkelt mer lagerplats.

Med 3 200 nya kvadratmeter och en sammanlagd yta på över 10 000 kvadratmeter står företaget väl rustade inför framtiden. Den nya delen får en takhöjd på 14 meter och de tre tidigare in- och utlastningsportarna ersätts med sju nya.

– Utbyggnaden i sig gör inte att vi behöver mer personal, men vi anställer hela tiden nytt folk, säger Jari Heiskanen, som är företagets nordiska marknadschef.

– Ökad volym av våra produkter kan naturligtvis leda till fler tjänster.