Tre Vasalopp på en vecka

Skidor

Så sent som i somras fick Emil Rydh diabetes, men under Vasaloppsveckan bevisade han att det går att fortsätta idrotta på en hög nivå. Han deltog inte mindre än tre klasser och gjorde sin bästa tävling någonsin.

Med tolv upplagor av Vasaloppet i bagaget gav sig Lerumsbon Emil Rydh i år på en ordentlig utmaning. Han startade med Öppet spår i söndags, fortsatte med Nattvasan – kryddad med köldtoppar på minus 27 grader – under natten mellan fredag och lördag, för att avsluta med det ”riktiga” Vasaloppet i söndags. Emil berättar att kroppen visserligen kändes helt okej, men han var långt ifrån pigg när han bara ett dygn efter målgången i Mora åter stod på startlinjen i Sälen för nio nya mil.

– Det var lite nervöst och jag tänkte att jag bara skulle åka igenom loppet, men tröttheten släppte under loppet och jag gjorde mitt bästa resultat någonsin, säger han.

Emil kom på 1 940:e plats och med tiden 6,06,28 klarade han med god marginal medaljtiden (vinnartiden plus 50 procent).

Siktet var egentligen bara inställt på söndagens Vasalopp, men när sambon blev gravid tog han hennes plats bredvid svärfar i Nattvasan och via ett team för diabetiker fick han dessutom en startplats i Öppet spår.

– Jag fick diabetes i somras och av en slump såg jag att det gick att ansöka om en plats och jag kom med, konstaterar Emil.

Stöd av läkarna

Det var i slutet på juni som han fick diagnosen typ 1-diabeter. Detta efter en period då han drabbats många typiska symptom, som att han var trött, ofta kissnödig, ständigt törstig och på kort tid rasat i vikt.

Men läkarna uppmuntrade honom att fortsätta träningen och Ski Team Novo Nordisk, som gav honom platsen, har startats av ett läkemedelsföretag just för att visa att det trots sjukdomen går att genomföra extrema fysiska prestationer.

Emil är utrustad med en mätare som var femte minut visar hans blodsockernivå.

Hur är det att träna och tävla med diabetes?

– Det är svårt, med mycket nytt att tänka på för att ha rätt balans mellan blodsocker och insulin. Jag testar hela tiden och justerar, men tycker ändå att det fungerar väldigt bra, säger Emil, som var noga med intaget av energigel och sportdryck under Vasaloppen.

LT talade med honom under en hundpromenad i måndags. Mer fysiskt krävande aktiviteter än så ägnar han sig inte åt just nu.

– Jag är fantastik nöjd och nu tar jag några vilodagar, det känns rimligt.