• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Johan har varit med och vunnit ett par av pokalerna i LIS samling.
  • Foto: privat
    Johan tillsammans med Andreas Franzen i pojklaget.
  • Foto: privat
    Johan Grafström åker skidor så ofta han kan, här i Val Thorens.

Ung ordförande på oväntat uppdrag

Lerum

Gör några stickkontroller i olika idrottsföreningar och sannolikheten är stor att du hittar en medelålders man på ordförandeposten. Men Lerums IS satsar ungt, så när det var dags att välja ny ordförande föll valet på Johan Grafström, som fyller 25 år idag.
– Det var inte vad jag förväntade mig när jag fick samtalet en lördagskväll, säger han.

Två 52-åriga män, tre 48-åriga män, en 44-årig man, en 49-årig kvinna och en 44-årig kvinna. Så ser det ut på ordförandeposterna i några av kommunens idrottsföreningar. I Lerums IS byter man 57-årige Hans-Peter Arnborg mot en nybliven 25-åring.

– Många ordföranden är dubbel så gamla som jag och har mycket mera erfarenhet, men jag tror att jag kommer att växa in i det och kunna prestera. Sen erbjöd sig Sabine Söndergaard (styrelseledamot) att bli min mentor. Hon har varit ordförande i BK Häcken så där kan jag få mycket stöd och jag kan även bolla tankar och idéer med HP (Hans-Peter) så det känns tryggt, säger Johan Grafström, som bara några dagar innan vi träffas deltog på sitt första styrelsemöte.

Ser du några fördelar med att vara ung?

– Jag kan komma in med ett nytänk och jag är närmare de aktiva i ålder. På så sätt tror jag att det är lättare för mig att tänka mig in i deras situation.

De nya tankebanorna handlar till exempel om att bli bättre på sociala medier.

– Vi har en Facebooksida men jag tänker att vi också kan finnas på Instagram. Många lag har egna Insta- gramkonton idag, men jag tycker att Lerums IS som förening ska ha ett eget konto där vi kan nå ut och känna en gemenskap.

Medveten satsning

Valet av Johan Grafström är en del av en medveten satsning på att föryngra styrelsen och Hans-Peter Arnborg framhåller att han tycker valet andas energi, modernitet och skön förnyelse.

– HP känner jag väl och även Elisabeth Forsberg (valberedningens ordförande) så de hade koll på mig, men de som inte känner mig tycker säkert att jag kommer från ingenstans, säger Johan

Han är dock uppvuxen i en hängiven LIS-familj där mamma och pappa har varit tränare och båda systrarna spelat. Själv började han i klubbens fotbollsskola som sexåring och spelade fram till han var 19 år. Men därefter lämnade han klubben och blev minst sagt överraskad när han fick frågan.

– Jag tyckte att det lät lite osannolikt när Elisabeth ringde. Jag blev väldigt smickrad och tänkte direkt att det skulle vara roligt och spännande men jag funderade också på vad det skulle innebära, säger Johan Grafström.

Ärofyllt och lärorikt

Efter ett samtal med mamma, pappa och Hans-Peter Arnborg var det dock ett ganska lätt beslut att ta.

– Det var ärofyllt att få frågan, jag tror at det blir väldigt lärorikt och jag får bidra med något och ge tillbaka till LIS och kommunen. Alla de tre sakerna vägde in när jag svarade ja.

Och han ser uppdraget som en stor utmaning.

– Jag vill alltid ha något att sträva mot, inte bara stå och trampa vatten, då blir jag rastlös.

Vilken typ av utmaningar triggas du av?

– Både personliga och utmaningar i karriären. Det kan vara att sätta mål för mig själv, men det är ännu roligare att göra det i grupp och se vad man kan åstadkomma tillsammans.

Han tycker om att ta ansvar, har inga problem att agera beslutsfattare, axlar gärna ledarrollen och var bland annat lagkapten i sitt juniorlag. Men han återkommer gång på gång till att styrelsearbetet är ett lagarbete med fokus på att göra de cirka 1 100 medlemmarna nöjda. Ambitionen är att alla ska känna sig hörda och inkluderade.

Ser du dig som en typisk föreningsmänniska?

– Ja, det tycker jag. Även efter att jag slutade spela har jag följt hur det går för Lerums IS och även för FBC Lerum där jag också spelat och min lillasyster spelar fortfarande. Jag har velat se hur det går för de lokala lagen även efter att jag flyttat härifrån.

Bor i Jönköping

Det är flera år sedan han flyttade från Lerum. Flytten skedde stegvis, skulle man kunna säga. De två åren närmast efter gymnasiet ägnade han sig åt sitt stora fritidsintresse, skidåkning, i Åre. Därefter flyttade han till Jönköping för att studera marketing management och efter tre års studier tar han examen i vår.

– Nu börjar jag se mållinjen och det är väldigt roligt, för det har jag inte gjort innan.

Redan innan han fick ordföranderollen har han bott en hel del hemma hos föräldrarna i Rydsberg, då han extrajobbar på en sportbutik i Partille. Nu tillbringar han ännu fler dagar i sin gamla hemkommun.

Hur fungerar det att vara ordförande i Lerum och bo i Jönköping?

– Det är inte optimalt, men det är kortsiktigt och det går ändå bra.

Efter examen är planen att flytta tillbaka, även om han troligtvis hamnar i Göteborg och inte Lerum. Målet är att hitta ett jobb någonstans i regionen.

– Jag brinner mycket för att sälja och träffa människor och inte bara sitta framför datorn. Jag vill träffa människor och skapa långvariga relationer, det är det jag tycker är intressant.

Men mellan examensplugg, jobbsökande och styrelsearbete väntar också 25-årsfirande. Johan firar dubbelt med två skidresor, en tillsammans med familjen och en med kompisar. Även efter säsongerna i Åre tar han alla chanser han får till sitt stora fritidsintresse och de senaste åren har han allt mer gett sig ut i pudersnön utanför pisterna.

Vilken är känslan när du står högst upp på toppen?

– Det är en känsla av frihet. Jag känner mig oövervinnerlig även om man måste vara försiktig. Adrenalinet börjar pumpa, jag får en känsla av eufori och åker med ett stort leende på läpparna. Då känns allting enkelt.