Foto: Ann-Charlotte Edgar
DUKTIG PÅ PLÅT. Adam Olsen tävlar de närmaste dagarna i Yrkes-SM, som går i Uppsala.

Adam kan bli bäst i Sverige på bilskadeteknik

Lerum

Bara 20 år gammal är Adam Olsen redan en duktig plåtslagare, som har ett enormt intresse för bilar.
De närmaste dagarna kommer han att grillas på sin kunskap då han är en av fyra som kan ta hem vinsten i Yrkes-SM i bilskadeteknik.

– Att arbeta i plåt ser jag som ett hantverk och det finns inget rätt eller fel. Ingen krockskada är den andra lik och det handlar mycket om att veta hur plåten reagerar när man behandlar den, säger Adam, som är utbildad plåtslagare.

– Att arbeta i plåt är det roligaste med bilar och jag kan lösa det mesta.

Yrkes-SM ordnas vartannat år och deltagarna får inte vara över 21 år, så i år var sista chansen för Adam, som han tog. För några månader sedan skickade han iväg ett mail och tänkte inte mer på det förrän de ringde upp från tävlingsledningen och erbjöd honom att göra ett skriftligt prov på mailen.

– Sedan gjorde de en telefonintervju och det gick ju bra för nu är jag en av fyra i min grupp.

Adam vet en del om de olika grenarna, som bland annat handlar om svetsning och plåtreparationer.

– Det är ju sådant jag gör till vardags, så jag känner mig lugn. Jag tror inte det är resultat som är viktigast utan vilken teknik man använder.

Van att planera jobbet

Till vardags arbetar Adam på Bilia i Almedal, där de jobbar på ackord. Något han tror han kan ha nytta av i tävlingen.

– Jag är van att planera mitt jobb, så att det inte tar så lång tid. Jag tror jag kan växla ner lite på farten och på så sätt lägga lite extra på att ha det rent och snyggt omkring mig. Sånt gillar domare.

En annan fördel som Adam tror sig ha är han sitter inne med väldigt mycket kunskap. Redan i tvåan på bilplåtslagarlinjen i Göteborg började han praktisera halvtid och i trean jobbade han fulltid.

– Jag har jobbat kvällar och helger i pappas bilverkstad sedan jag var 13 år och har alltid varit intresserad av motorer. Jag började köra moped när jag var tolv, men bara på farmor och farfars tomt i Skepplanda.

– Jag fick ju inte köra på vägarna, men något som var tillåtet var ju att köra båt.

Köpte båt som ung

Sagt och gjort. Adam köpte en gammal båt, som han sjösatte nere i Aspen. Han berättar att han sålde GT som en dåre, för att ha råd med bensin.

– Det blev mycket mekande med den motorn, som var väldigt dålig och båten dog varannan gång jag var ute med den.

– En gång hade jag och en kompis kört ut till Rådjursviken då motorn la av. För att få med mig båten hem la jag ett rep om magen och drog den över sjön. Det tog mig fyra timmar och i båten satt min kompis som tidigare hade brutit armen och inte kunde vara i vattnet.

Efter att som 15-åring byggt sin första Epa-traktor visade Adam tidigt på sin affärsförmåga. Han har köpt och fått bilar som varit krockade och skadade och som han sedan efter reparation kunnat sälja. Det ledde till att han som 17-åring köpte sin första Camaro -67.

– Jag gjorde i ordning den och det blev en drömbil. Idag har jag en likadan, fast senare modell förstås, men den har jag i vinterförvaring. Det ska bli jättekul att nu få ta ut den.

Adam berättar att han köpt en mängd trasiga eller krockade bilar de senaste åren och att han bevakar vad som finns på Blocket. När något intressant dyker upp lägger han ett skambud, som ibland funkar.

Mycket tid i verksatden

Adam är uppvuxen tillsammans med sina två systrar i en villa i närheten av Stamsjön. Pappan hade bilverkstad vid Takåsen, där Adam spenderade en hel del tid. När det var dags att välja högstadie gick de flesta av hans vänner till Rydsberg, men inte Adam, som valde Torpskolan.

– Mina systrar valde också Torpskolan och jag gillade att få nya vänner och att vara nära centrum.

– Att välja gymnasium var lätt med tanke på mitt stora bilintresse.

Det senaste året har Adam arbetat på Bilia Almedal och jobbar på ackord. Något som han säger fungerar några år, men som är slitsamt i längden.

– Jag kommer inte alltid att jobba med bilar, men jag vet inte riktigt vad jag vill bli när jag blir stor.

– Jag funderar lite på att plugga vidare och kanske läsa på IHM, för att utvecka affärsmannen i mig.

Adam har ett stort intresse för att resa och har bland annat under nyår besökt sin syster som bor i Australien. Där knöt han också djupare kontakt med sin nyfunna flickvän, som jobbade på Nya Zeeland.

– Hon är tillbaka i Sverige nu, men innan det blev det många samtal på diskans. Det är väldigt skönt att hon är hemma nu.

– Vi planerar att åka tillbaka dit till hösten. Plåtslagare är väldigt attraktiva, så jag kan laga bilar.

Adam är inte killen som sitter still och det verkar ständigt hända saker i hans liv.

Gillar fart

Helst sådant med fart i som till exempel vattenskidåkning och det stora intresset utförsåkning. Han njuter av livet så mycket han orkar och försöker vara med överallt. Han avslöjar också att om han fått bestämma skulle ha ha en motorcykel, men där sätter föräldrarna stopp.

– De är väldigt tydliga med att de inte vill att jag kör motorcykel.

Adam berättar också att han har svårt att säga nej till roliga saker och att han är väldigt intresserad av att resa. Han åker gärna till Alperna för utförsåkning eller till värmen för att njuta av livet.

– Jag hade gärna åkt till Peru för att gå Incaleden eller till Tokyo, som också är en dröm. Filipinerna och Island vore också kul. Det är ingen idétorka här inte.

– Det viktigaste är att åka med någon, för jag är så himla sällskapssjuk och tycker det är fruktansvärt tråkigt att vara ensam.

De närmaste dagarna behöver han dock inte vara ensam, då det totalt 300 yrkesskickliga ungdomar som tävlar i 59 olika klasser. De som tar guldmedalj i sin klass får en plats i svenska Yrkeslandslaget, som senare i år får tävla vid Yrkes-EM i Budapest.

Ytterligare en Lerumsbo medverkar i Yrkes-SM i klassen CNC-fräsning. Det är 18-åriga Isak Tillberg.